Augustin Adrian Bărăscu, fostul director al Oficiului Național pentru Protecția Martorilor, a relatat prin ce au trecut el și echipa sa în lupta cu Statul Paralel. După 5 luni de arest și 8 ani de procese, Bărăscu a fost achitat la Înalta Curte de Casație și Justiție.

El a menționat cum a avut prima întâlnire cu fostul procuror al DNA, Florentina Mirică. S-a întâmplat în 2014. La acel moment, Mirică a avut anumite nemulțumirii legate de modul cum decurgeau aplicarea măsurilor de protecție față de niște martori pe care domnia sa i-a utilizat în rechizitoriile domniei sale.

Momentul în care au explodat tensiunile

„I-am explicat ce poate să facă Oficiul, care sunt pârghiile și posibilitățile legale. Domnia sa a făcut o sesizare la Corpul de control al ministrului, a venit Corpul de control, dar nu a fost constatată nicio încălcare a unor drepturi ale martorilor introduși în program. Ulterior, domnia sa mai introduce în program o altă familie de martori și de aici a fost începutul vălvătăii de contradicție între unitatea noastră și doamna Milică, personal”, a spus Augustin Adrian Bărăscu.

El a menționat că, la acea vreme, pe trendul de arestări multiple a existat o accelerare a solicitărilor de includere în program din partea DNA-ului.

Adrian Augustin Bărăscu, detalii despre cererile procuroarei DNA

„Vreau să spun să spun că nu exista un caz de interes media din punct de vedere judiciar care să nu aibă un corespondent în programul de protecție a martorilor. Solicitările doamnei Milică erau de-a dreptul aberante (…)”, a spus generalul în rezervă.

El a oferit și câteva exemple în acest sens în care procurorul Mirică a cerut fonduri uriașe.

„Se solicita să asigurăm 40 de mii de euro o diferență de plată a unui martor la un dezvoltator imobiliar, respectiv și-a achiziționat o casă la un dezvoltator, nu a mai reușit să o plătească și doamna Mirică ne solicita nouă. Să plătim din fondurile pentru protecția martorilor. Adică să plătim casa persoanei respective”,  a spus Adrian Augustin Bărăscu, în podcastul marca HAI România!.

Bani cerut nejustificat

O altă problemă, a spus Augustin Adrian Bărăscu, a fost să se asigure unei celebre doamne care fusese avocat o sumă echivalentă a 3.000 euro lunar. Această sumă era de respectiva persoană că ar fi avut-o înainte ca venit înainte de intra în programul de protecție.

„Însă, la momentul includerii în program, acea distinsă doamnă avocat era suspendată și avea chiar interdicția instanței de a-și exercita profesia de avocat. Cu alte cuvinte, pierderea acestei sume de bani nu se datora includerii în program”, a spus generalul în rezervă.

Solicitarea martorului aflat sub protecție de schimbare a domiciliului

O altă solicitare era de schimbare a domiciliului. Potrivit lui Augustin Adrian Bărăscu, procuroarea Mirică nu făcea o distincție elementară de natură juridică. Este vorba de măsură schimbării domiciliului din punct de vedere al legii privind protecția martorilor și schimbarea domiciliului pe legea privind identitatea.

„Am spus, doamnă nu se poate. Avem nevoie de acordul proprietarului ca să-i facem. Acea persoană care era în programul de protecție, nu că să rămână în continuare la locuința pe care o avea. Pai dacă este pusă în pericol viața ei, trebuie relocată”, a spus acesta.

El a menționat că a lăsat chiar o carte care includea pașii pentru protecția martorilor.

Puteți urmări întreaga emisiune chiar aici.