Adrian Bărăscu, fost director al Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor (ONPM), a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Bucureşti. Acuzațiile aduse vizează infracţiuni de deturnare de fonduri în formă continuată.

Adrian Bărăscu a fost achitat pentru celelalte infracţiuni pentru care a fost trimis în judecată de DNA. Era vorba de constituire a unui grup infracţional organizat și obţinere ilegală de fonduri. Alte acuzații vizau abuz în serviciu în formă continuată şi influenţare a declaraţiilor. El a fost achitat pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală.

Judecătorii au impus în cazul lui Bărăscu un termen de supraveghere de 3 ani. În această perioadă, el trebuie să frecventeze un program de reintegrare socială, derulat de serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. El trebuie să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii. Acest lucru trebuie să aibă loc pe o perioadă de 100 de zile, la Fundaţia pentru Promovarea Sancţiunilor Comunitare sau Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Ilfov.

DNA a provocat condămnări pe bandă rulantă

De asemenea, fostul director adjunct al ONPM, Cristian Pintilescu, a fost condamnat la 2 ani închisoare cu suspendare. În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi cu suspendare cinci foşti comisarii-şefi în cadrul ONPM. E vorba de Ion-Octavian Nanu, Felicia-Violeta Popa, Marcel-Daniel Gomeajă, Viorel-Marcel Croitoru şi Răzvan-Gabriel Gheorghe. Și psihologul Andreea-Violeta Liţă a primit aceeași pedeapsă. Toți  aceştia urmează să presteze muncă în folosul comunităţii.

Alţi doi comisari şefi de la ONPM, Aurel Lehăduş şi Ştefan Stan, au fost sancţionaţi doar cu avertisment. Comisarul şef Dan-Cristian Puşcaş a fost achitat.

Instanţa a lăsat nesoluţionate acţiunile civile formulate de Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Care au fost acuzațiile aduse

Dosarul a fost trimis în instanţă de DNA în februarie 2016, Curtea de Apel Bucureşti. Deciziile nu sunt definitive şi pot fi atacate cu apel.

Potrivit DNA, în perioada septembrie – decembrie 2013, Adrian-Augustin Bărăscu, Felicia-Violeta Popa, Ion-Octavian Nanu şi Andreea-Violeta Liţă au constituit un grup infracţional organizat. La această grupare, în perioada 2014 – noiembrie 2015, au aderat şi Viorel-Marcel Croitoriu, Marcel-Daniel Gomeajă, Aurel Lehăduş, Dan-Cristian Puşcaş şi Cristian Pintilescu. Totul ar fi fost în scopul săvârşirii infracţiunilor de obţinere ilegală de fonduri și deturnare de fonduri. A mai fost vorba și de abuz în serviciu şi abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Cei de la DNA au arătat că, din banii destinaţi folosului exclusiv al martorilor din Programul de protecţie, membrii grupului au achiziţionat, de la furnizori preferaţi, bunuri şi servicii destinate înzestrării ONPM, precum şi destinate funcţionarilor instituţiei, ori au achiziţionat bunuri şi servicii inutile ori neperformante.