Fostul edil a venit la DNA

Fostul primar al Timișoarei, Nicolae Robu, a ajuns joi dimineață din nou la DNA. Procurorii l-au chemat în calitate de martor într-un dosar de fraudare a concursurilor de angajare din Primăria Timișoara. Dosarul vizează perioada 2018-2020.

Fostul edil afirmă că el a fost cel care a anunțat autoritățile cu privire la posibila fraudare. De cealaltă parte însă, actualul primar, Dominic Fritz, susține că el a fost cel care a făcut plângerea în acest caz.

Două foste angajate în primăria Timișoara au semnat în urmă cu o lună un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA. Ele au recunoscut că la îndemnul fostei directoare RUNOS, Rodica Aurelian, au întocmit lucrările de concurs pentru cinci candidați.

Nicolae Robu susține că nu are nici cea mai mică temere în acest caz de posibilă fraudare a unui post în Primăria Municipiului Timișoara. Este vorba despre postul de șef al serviciului de direcție a clădirii lor și patrimoniului.

Nicolae Robu, urmărit penal într-un alt dosar

Anterior, DNA a început urmărirea penală a fostului edil și a altor trei funcționari din primărie. Dosarul se referă la emiterea unei autorizații de construire. Acuzațiile sunt de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, a arătat DNA, într-un comunicat.

„În cursul anului 2018, cu încălcarea prevederilor legale, suspecții Robu Nicolae, Ciurariu Emilian-Sorin, Borcsi Gabriela-Violeta și Croitoru Lucreţia, în calitățile menționate mai sus, împreună cu alți funcționari din cadrul primăriei municipiului Timișoara, ar fi emis o autorizație de construire a unui imobil cu nerespectarea condițiilor stipulate în certificatul de urbanism.

Prin emiterea acelei autorizaţii ar fi fost creat un prejudiciu persoanelor vătămate din dosar, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit beneficiarilor imobilului vizat de autorizația de construire”, se precizează în comunicat.

Procurorii de la DNA au fost sesizați încă din anul 2018 de către doi timișoreni. Este vorba despre construirea unui duplex lung de 60 de metri, conceput inițial drept „cu două unități locative și două SAD-uri”. Duplexul s-a transformat treptat într-o clădire cu opt apartamente, pe strada Muncitorilor din cartierul timişorean Fratelia.