Generalul american Ben Hodges a susținut că actuala administrație a SUA este imprevizibilă și nu poate fi exclusă o decizie în acest sens, chiar dacă din punct de vedere strategic prezența militară în Europa este deja limitată.

 Ben Hodges: SUA ar putea reduce trupele din Europa

Deși mutarea trupelor în zona Indo-Pacifică este evocată în discursul oficial american, resursele disponibile în Europa sunt insuficiente pentru o reorientare masivă către această regiune. Totuși, se ia în calcul posibilitatea unei reduceri a dimensiunii armatei americane în lunile următoare, pentru a redirecționa fonduri către dezvoltarea capabilităților aeriene și navale în Pacific.

Hodges consideră că, în cazul unei retrageri parțiale a trupelor americane, aliații europeni, împreună cu Canada și Marea Britanie, dispun de capacități economice și militare care le depășesc pe cele ale Federației Ruse. Din perspectiva sa, problema Europei nu este lipsa de capacitate industrială sau militară, ci lipsa de încredere și de voință politică.

„Este greu să ştim clar ce intenţionează să facă această administraţie (…) Din punct de vedere logic, nu are sens să reduci ceea ce e deja o prezenţă destul de redusă. Dar această administraţie vorbeşte despre regiunea Indo-Pacifică şi despre o prioritate mai mare acolo. Nu avem prea multe în Europa care ar putea fi mutate în Pacific, deci nu este vorba despre reorientarea resurselor”, a susținut generalul american.

sua romania
SURSA FOTO: Dreamstime

Generalul a făcut referire și la procesul electoral recent din România

În cadrul interviului, generalul a făcut referire și la procesul electoral recent din România, exprimându-se în termeni pozitivi cu privire la modul în care au fost organizate alegerile și la impactul perceput în Europa. El a remarcat că aceste alegeri au fost un semnal al consolidării democrației în fața influențelor externe ostile.

„Dacă se va întâmpla acest lucru, atunci s-ar putea observa o reducere a dimensiunii armatei SUA şi, prin urmare, o reducere a prezenţei armatei SUA în Europa. Dar, sincer, această administraţie nu a fost foarte previzibilă. Chiar dacă Statele Unite îşi reduc prezenţa în Europa şi chiar dacă Statele Unite nu mai sunt considerate un punct de sprijin, economiile, populaţiile şi armatele tuturor prietenilor noştri europeni, plus Canada şi Marea Britanie, le depăşesc cu mult pe cele ale Rusiei”, a mai spus Hodges.

Cu privire la posibilele acțiuni militare ale Rusiei împotriva NATO, Hodges a avertizat că, în eventualitatea unui conflict, Portul Constanța ar deveni una dintre primele ținte ale unui atac. Acesta ar include utilizarea masivă a dronelor, rachetelor și bombelor împotriva infrastructurii maritime, de transport și a unor obiective civile din România.

„Adică, Rusia nu e nici măcar pe aproape. Aşadar, ceea ce lipseşte cu adevărat Europei nu e capacitatea industrială sau capacitatea militară. Îi lipseşte încrederea în sine. Îi lipseşte voinţa politică de a spune: Gata, ajunge!

În primul rând, trebuie să felicit România nu numai pentru că a luat decizia dificilă pe care aţi luat-o acum câteva luni, ci şi pentru că aţi organizat alegeri reuşite. Eu locuiesc în Germania. S-a simţit în toată Europa. S-a simţit în toată Europa uşurarea provocată de alegerile pe care tocmai le-aţi avut. S-a văzut că nu numai că merită să luptaţi pentru democraţie, ci şi că aceasta poate învinge forţele malefice conduse de Rusia. Dar nu numai de Rusia”, a mai spus generalul american.

El a subliniat că tacticile deja aplicate în Ucraina ar putea fi replicate în cazul unui atac asupra unei țări NATO, fără respect față de dreptul internațional.

„Ar trebui să presupuneţi, românii ar trebui să presupună că, odată ce Rusia ia decizia teribilă de a ataca orice ţară NATO, asta înseamnă că a luat deja decizia de a lansa sute de drone, rachete şi bombe asupra Constanţei şi a oricărui port maritim, asupra infrastructurii de transport, asupra unor ţinte civile din România, precum şi în alte locuri, aşa cum au făcut împotriva Ucrainei.

Adică, este clar că nu au niciun respect pentru dreptul internaţional. Sunt fericiţi să lovească ţinte civile pentru a-şi atinge scopul. Aşadar, cred că România trebuie să analizeze foarte atent dacă nodurile sale critice de transport sunt protejate corespunzător împotriva atacurilor cibernetice, dar şi împotriva rachetelor şi dronelor”, a conchis Hodges.