Astfel, numărul total al modelelor GM rechemate la service anul acesta depăşeşte 13 milioane în SUA – mai mult decât a vândut compania anul trecut. Cele mai multe vehicule afectate de cele mai recente rechemări sunt fabricate în perioada 2004 – 2010.

Rechemările au costat deja compania 1,3 miliarde de dolari în primul trimestru din acest an şi se estimează costuri de încă 400 milioane de dolari în perioada aprilie-mai 2014.

Acţiunile GM au scăzut marţi cu peste 3% la bursa de la New York. Anul acesta, titlurile companiei au scăzut cu 16%.

Săptămâna trecută, Departamentul Transporturilor din SUA a anunţat că General Motors va plăti o amendă record de 35 milioane de dolari ca parte a investigaţiei Guvernului SUA privind modul în care a fost gestionată rechemarea la service a 2,6 milioane de autovehicule la nivel global, pentru mai multe defecţiuni care au provocat numeroase accidente, soldate cu 13 morţi.

Amenda de 35 milioane de dolari este cea mai mare plătită vreodată de un producător auto din SUA pentru întârzierile privind anunţarea rechemării la service. Anterior, Ford Motor şi Toyota au plătit 17,4 milioane de dolari, nivelul maxim permis la acel moment.

Acordul dintre GM şi autorităţile de reglementare include schimbări interne semnificative pe scară largă a modului în care sunt analizate problemele de siguranţă a traficului şi deciziile privind rechemările la service, se arată în declaraţia Departamentului Transporturilor. AGERPRES