Grupul american General Motors, ieşit din faliment săptămâna trecută, a anunţat, miercuri, planuri de a investi un miliard de dolari, până în 2012, în Brazilia, pentru a dezvolta o nouă gamă de autovehicule destinată pieţei din America Latină, transmite Mediafax.

Cea mai mare parte a fondurilor ar urma să fie investite pentru extinderea uzinei din oraşul Gravatai.

Fondurile fac parte dintr-un program de investiţii în valoare de 2,5 miliarde de dolari, iniţiat în 2007.

Constructorul auto american intenţionează să dezvolte două noi modele compact sub brandul Chevrolet şi să crească capaitatea uzinei din Gravatai la 380.000 de autovehicule pe an.

Strategie post-faliment

GM a ieşit, vineri, din faliment prin lansarea formală a unei noi companii, care include activele profitabile ale grupului şi are ca acţionar majoritar statul american.

Statul american controlează 60,8% din noua companie, 11,7% a revenit executivului canadian, 17,5% sindicatului UAW al angajaţilor, iar 10% creditorilor.

Conducerea GM intenţionează să restituie împrumuturile contractate până în 2015 şi să listeze compania pe piaţa de capital în 2010.

GM a cheltuit, în ultimii patru ani, lichidităţi de 40 de miliarde de dolari şi a înregistrat, în aceeaşi perioadă, pierderi de 80 miliarde de dolari.

SURSA: Mediafax