Geithner a afirmat, într-un discurs înaintea unei serii de întâlniri concentrate pe Europa, că FMI poate strângă rapid fonduri, dacă va fi nevoie, şi a subliniat că Rezerva Federală a deschis linii valutare swap pentru a asigura menţinerea lichidităţilor în dolari în Europa.

Subiectul principal al întâlnirilor care vor începe joi la Washington cu o reuniune informală a G7 va fi dacă trebuie majorate resursele FMI astfel încât instituţia să poată proteja alte naţiuni de efectul crizei datoriilor suverane din Europa.

Unele ţări, precum Japonia, s-au angajat să îşi suplimenteze contribuţia la FMI, dar Statele Unite au anunţat că nu vor face acest lucru, cerând Europei că facă mai mult pentru a se ajuta singură.

Gethner a spus că liniile swap oferite Băncii Centrale Europene şi altor bănci centrale naţionale sunt esenţiale pentru ţinerea sub control a crizei europene, prin reducerea presiunii asupra sistemului bancar şi a arătat că Statele Unite sunt singura ţară care ajută direct Europa în acest fel.

"Alte ţări nu vor să ajute direct Europa. O fac doar prin intermediul FMI, care este susţinut în mare măsură de SUA. Am fost în centrul eforturilor mondiale de a ajuta la consolidarea a ceea ce face Europa şi o facem într-o modalitate eficientă", a spus oficialul, adăugând că sugestia că Statele Unite nu participă la efortul de susţinere a Europei este greşită, scrie Reuters.

Geithner a subliniat în repetate rânduri că administraţia Obama nu va solicita de la Congres fonduri suplimentare pe care FMI să le folosească pentru a consolida un paravan de protecţie împotriva riscului de răspândire a crizei europene.