GDF, cea mai mare companie de utilităţi din Franţa, intenţionează să facă o ofertă dacă Ministerul de Finanţe de la Varşovia acceptă oferta sa de achiziţionare a participaţiei de 51%, susţin sursele. Enea este evaluată la aproximativ 10 miliarde de zloţi (3,5 miliarde de dolari), la bursa de la Varşovia.

Cealaltă companie care participă la licitaţia pentru Enea este Kulczyk Holding SA, condusă de miliardarul polonez Jan Kulczyk.

Conform legislaţiei poloneze, un investitor care achiziţionează 33% sau mai mult dintr-o companie publică trebuie să facă o ofertă publică pentru a-şi majora participaţia la cel puţin 66%.

Kamil Socha, purtător de cuvânt al diviziei poloneze a GDF, nu a putut fi găsită la telefon pentru a exprima punctul de vedere al companiei franceze.

Polonia vrea să vândă principalele sale companii energetice pentru a obţine cei zece miliarde de dolari necesari acoperirii deficitului bugetar.

Polonia va încerca să vândă pachetul majoritar de acţiuni al Enea SA, a treia companie de utilităţi, şi o participaţie la PAK SA. De asemenea, executivul vrea să vândă participaţii în cei mai mari operatori de electricitate, PGE SA şi Tauron Polska Energia SA.

GDF Suez, formată în luna iulie 2008 prin fuziunea companiei de gaze naturale Gaz de France cu grupul franco-belgian Suez, este cel mai mare furnizor din Europa de gaze naturale şi LNG-gaze naturale lichefiate. De asemenea, este al cincilea producător european de electricitate.

În România, Gaz de France a preluat în 2005 Distrigaz Sud, care a anunţat pentru 2008 un nivel al investiţiilor de 90 milioane euro.

GDF SUEZ este prezent pe piaţa energetică din România prin furnizorul de gaze naturale şi de servicii GDF SUEZ Energy România, distribuitorul de gaze naturale Distrigaz Sud Reţele şi a operatorilor de înmagazinare a gazelor Amgaz şi Depomureş.
SURSA: Agerpres