Luna trecută, Gazprom şi cinci companii energetice europene au semnat un acord de principiu pentru dublarea capacităţii gazoductului Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania via Marea Baltică până la 110 miliarde meri cubi pe an, începând din 2019. 

În paralel, însă, Gazprom este presat de Uniunea Europeană să-şi modifice sistemul de vânzare de gaze naturale pe baza contractelor pe termen lung legate de preţul petrolului, sistem care potrivit Comisiei Europene duce la creşterea preţurilor percepute consumatorilor. 

Potrivit surselor citate de Reuters, cele cinci firme europene ( E.ON, BASF, OMV, ENGIE şi Royal Dutch Shell) care au semnat acordul cu Gazprom pentru construirea Nord Stream II au făcut acest lucru în speranţa că grupul rusesc îşi va modifica politica de preţuri. 'Există unele acorduri între partenerii europeni şi Gazprom potrivit cărora o cantitate mai mare de gaze va fi vândută la preţuri spot dacă ei sprijină Nord Stream II. O politică de preţuri mai flexibilă va fi introdusă şi fără condiţia 'take-or-pay', a declarat o sursă din interiorul Gazprom. Potrivit clauzelor contractuale de tip "take-or-pay", clienţii Gazprom sunt obligaţi să plătească pentru o anumită cantitate de gaze naturale chiar dacă în realitate au achiziţionat o cantitate mai mică. 

O a doua sursă din Gazprom a declarat că, dacă firmele europene şi-au manifestat sprijinul pentru Nord Stream II, a fost în principal în 'speranţa' că vor primi o cantitate mai mare de gaze la preţuri spot. 

Gazprom a testat deja noul mecanism de stabilire a preţurilor luna trecută, când a vândut o cantitate de un miliard de metri cubi de gaze naturale la licitaţie, prima sa licitaţie pentru cumpărătorii europeni. Potrivit surselor, această licitaţie a deschis calea pentru introducerea unui nou model de vânzare a gazelor naturale, mai ales având în vedere că în prezent legarea preţului gazelor naturale de preţul petrolului nu mai este avantajoasă în condiţiile cotaţiilor scăzute la ţiţei. 

Preţul fixat în contractele pe termen lung ale Gazprom este în prezent mai mic decât cel de pe piaţa spot din Europa. Prin modificarea termenilor contractelor, Gazprom speră să-şi crească vânzările prin oferirea de gaze al căror preţ este stabilit în aşa fel încât să încurajeze consumul în Europa şi să satisfacă cererile partenerilor europeni ai grupului rus. În plus, în acest fel Gazprom ar putea să-şi protejeze cota de piaţă din Europa în faţa exportatorilor de gaz natural lichefiat din SUA şi Qatar care ar putea încerca să-şi consolideze poziţia în Europa. 

Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei însă în contextul crizei din Ucraina Europa vrea să-şi reducă dependenţa de Rusia prin diversificarea surselor de aprovizionare.

Sursa: Agerpres