Gazprom si Naftogaz joaca leapsa pe tema opririi livrarilor de gaz catre Europa. Ucraina a furat de la inceputul anului peste 86 de milioane metri cubi de gaz de la Gazprom, a anuntat gigantul energetic controlat de statul rus, care a precizat ca nu a oprit alimentarea cu gaz a Europei prin Ucraina.

„In ultimele 24 de ore, Ucraina a sustras inca 21 de milioane metri cubi de gaz rusesc destinat Europei. In consecinta, de la inceputul anului, Ucraina a furat numai de la Gazprom mai mult de 86 milioane metri cubi de gaz”, a declarat compania rusa intr-un comunicat.

De asemenea, compania rusa a negat afirmatiile Ucrainei, potrivit carora Naftogaz a fost nevoita sa opreasca livrarile in Europa din cauza faptului ca Gazprom a oprit aprovitionarea prin conductele sale.

„Gazprom nu a oprit livrarile de gaz prin Ucraina catre consumatorii europeni”, se arata intr-un comunicat al companiei controlate de statul rus.

Totusi, premierul rus Vladimir Putin a cerut (in data de 5 ianuarie) companiei Gazprom sa reduca „imediat” volumul gazului transportat prin gazoductul din Ucraina, ca raspuns la prelevarile ilegale pe care Rusia pretinde ca le-a efectuat Ucraina.

Seful Gazprom, Aleksei Miller a precizat ca cel mai probabil, reducerea volumului va echivala cantitatea „furata” de catre Ucraina.

Rusia a intrerupt, joi, aprovizionarea cu gaz a Ucrainei, intrucat companiile detinute de aceste state nu au ajuns la o intelegere privind pretul de livrare a gazului pentru acest an. De asemenea, in disputa au fost cuprinse si o serie de datorii pretinse de Gazprom de la Naftogaz.

Sursa: RIA Novosti