"În trimestrul II al anului curent, Republica Moldova va achita pentru gazele naturale importate din Federaţia Rusă cu 18 la sută mai puţin decât în lunile ianuarie-martie 2015. Concernul rus Gazprom a informat Moldovagaz, că, începând cu 1 aprilie, va livra gaze naturale către Republica Moldova la preţul de 252,5 dolari SUA pentru o mie de metri cubi. Comparativ cu trimestrul I, pentru lunile aprilie – iunie preţul a fost micşorat cu peste 58 de dolari", se arată în informarea ministerului de resort din Republica Moldova.

Potrivit sursei citate, prin contractul semnat între Gazprom şi Moldovagaz, preţul de achitare pentru gazele livrate se stabileşte trimestrial, în baza unei formule specializate, care are la bază cotaţia preţurilor la produsele petroliere de pe piaţa internaţională din ultimele 9 luni ale perioadei precedente.

Gazprom este cel mai mare exportator mondial de gaze naturale, în principal via conducte spre Europa, dar furnizează şi gaze naturale lichefiate spre Asia. Compania are, de asemenea, operaţiuni în domeniile producţiei de petrol şi energie electrică.AGERPRES