Potrivit clauzelor contractuale de tip "take-or-pay", clienţii Gazprom sunt obligaţi să plătească pentru o anumită cantitate de gaze naturale chiar dacă în realitate au achiziţionat o cantitate mai mică.

"În conformitate cu prevederile contractului, o factură în valoare de 5,319 miliarde de dolari a fost trimisă către Naftogaz", se arată într-un comunicat de presă al Gazprom. Grupul controlat de statul rus precizează că factura acoperă perioada cuprinsă între al doilea şi al patrulea trimestru al anului trecut iar Naftogaz are la dispoziţie 10 zile să plătească suma solicitată.

Cu toate acestea, Ucraina nu a mai achiziţionat gaze naturale din Rusia începând din luna noiembrie 2015.

Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, iar jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina.

Rusia a întrerupt de mai multe ori livrările de gaze naturale spre Ucraina. În luna iunie 2014, Gazprom a impus Ucrainei să treacă la un sistem prin care trebuie să plătească în avans fondurile necesare pentru achiziţiile de gaze. În replică, compania ucraineană Naftogaz a făcut apel la Curtea de arbitraj de la Stockholm, în încercarea de a obţine o modificare retroactivă a contractului de tranzit al gazelor naturale convenit cu Rusia pentru perioada 2009-2019. AGERPRES