Cifra de afaceri a Gazprom pe primele şase luni a crescut uşor, cu 1,4%, până la 2.900 miliarde de ruble, compania precizând însă că în termeni de volum, livrările de gaze spre Europa şi alţi clienţi din străinătate au scăzut cu 6,5% până la 80,4 miliarde metri cubi.

De asemenea, în al doilea trimestru al acestui an profitul net al Gazprom a crescut cu 29% în ritm anual până la 293,8 miliarde de ruble (4,08 miliarde euro) graţie efectelor favorabile ale cursului de schimb. În schimb, cifra de afaceri a scăzut cu 4% până la 1.265 miliarde ruble. Majoritatea costurilor Gazprom sunt în ruble în timp ce majoritatea veniturilor sunt realizate în dolari sau euro.

În primul semestru, producţia totală de gaze a Gazprom a scăzut cu 9% în ritm anual până la 221,3 miliarde metri cubi. În ultima perioadă, Gazprom a început să se lovească de concurenţa crescută a altor producători ruşi de gaze naturale, precum Rosneft şi Novatek. Creşterea concurenţei a determinat Ministerul rus al Economiei să prognozeze în luna iulie că producţia de gaze a Gazprom ar putea atinge un minim istoric de 414 miliarde metri cubi în acest an, comparativ cu 444 miliarde metri cubi anul trecut. Analiştii sunt însă de părere că aceste estimări sunt unele pesimiste având în vedere că clienţii europeni îşi majorează achiziţiile în a doua jumătate a anului pentru a-şi reface stocurile înaintea iernii.

Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei iar jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina. AGERPRES