„Un nou trend apărut în piaţă a fost vânzarea creditelor neperformante ale băncilor active din România. În total, împrumuturi cu o valoare nominală de aproape 2 miliarde de euro, din care o parte garantate cu proprietăţi imobiliare, au fost tranzacţionate, iar valoarea acestui tip de tranzacţii ar putea creşte în 2015“, se arată într-un raport privind piaţa imobiliară realizat de compania de consultanţă imobiliară JLL.

Anul trecut au fost înregistrate trei tranzacţii de proporţii cu astfel de active. În iulie, austriecii de la Volksbank au anunţat vânzarea unui portofoliu de credite neperformante, format din împrumuturi imobiliare şi finanţări corporative, în valoare de 495 mil. euro. Cumpărătorii au fost un consorţiu format din fondul de investiţii Ana Cap, grupul financiar german Deutsche Bank, fondul american de investiţii HIG Capital şi APS Fund Alpha uzavreny investicni fond. Tranzacţia a fost estimată la circa 100 mil. euro, echivalentul unei pierderi de circa 80% din valoarea portofoliului vândut.

Tot Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană, a cumpărat anul trecut două pachete de credite neperformante de la BCR, unul cu o valoare nominală de 300 mil. euro, iar celălalt de 443 mil. euro.  Banca românească a pierdut în urma acestor tranzacţii circa 90%, respectiv 94% din valoarea nominală a portofoliilor înstrăinate.

Băncile locale trebuie să scape de credite neperformante în valoare de circa 9 mld. euro. Spre exemplu, Bank of Cyprus, care se află în proces de retragere de pe piaţa românească, are în portofoliu credite neperformante în valoare de 55 mil. euro. Banca cipriotă caută acum soluţii pentru vânzarea întregului pachet de active din România.

„Este probabil ca multe din aceste proprietăţi să fie puse către vânzare în viitorul apropiat, crescând astfel oferta de produse secundare“, se mai arată în studiul JLL.

Potrivit aceluiaşi studiu, randamentele investiţionale (yield) specifice sectorului imobiliar au coborât uşor în 2014. Continuarea acestui trend depinde de scăderea dobânzilor bancare deoarece diferenţa dintre yieldurile din România şi restul ţărilor din Europa Centrală şi de Est este în acest moment anulată de diferenţa dintre dobânzile bancare care afectează în mod deosebit cumpărătorii care apelează la împrumuturi, precizează autorii raportului de piaţă.

„Interesul din ce în ce mai crescut al investitorilor noi sau deja existenţi care monitorizează activ piaţa cel mai probabil va anima activitatea tranzacţională şi va cataliza startul uni nou ciclu de dezvoltare“, concluzionează consultanţii JLL.

Volumul total al tranzacţiilor cu proprietăţi imobiliare comerciale a fost estimat anul trecut la circa 1,3 mld. euro, a doua cea mai ridicată valoare din istoria pieţei româneşti. JLL arată că un număr ridicat de proprietăţi din toate segmentele pieţei se află în faze avansate de negociere.