Cum se aude despre un pusti care a incercat o gainarie pe Internet, imediat un realizator TV il catalogheaza drept „hacker” si incepe sa peroreze pe seama inteligentei tinerilor programatori care pleaca in Occident. La emisiunea „Cafeaua cu sare”, de exemplu, Dana Deac vorbea cu ingrijorare despre un grup de „hackeri” care golisera cateva magazine virtuale din Occident. Nu conta ca faptasii erau de fapt niste „carderi”. Hackerii sunt totusi alta specie: tipi care se pricep cu adevarat sa patrunda in sisteme informatice securizate. Carderii nu fac altceva decat sa preia de pe chat-uri numere de carti de credit pe care, ulterior, le folosesc ilegal. Insa, dupa realizatorii TV din Romania toti sunt „hackeri”. Despre „crackeri” vom vorbi totusi in emisiunea viitoare.

Premierul nu prea
are trecere la clienti
Chiar daca nu este decat inceputul de sezon, hotelul Premier din Predeal nu este prea frecventat. Chiar daca se afla intr-o zona buna, aproape de partia de schi, hotelul era in urma cu cateva saptamani gol-golut. Dupa cum se stie, hotelul ii apartine fostului premier Theodor Stolojan. Este posibil ca, de cand a intrat in politica, Stolojan sa aiba mai putin timp sa se ocupe de propriile afaceri. Daca nu cumva vara ne va aduce cateva surprize in ceea ce priveste gradul de ocupare a hotelului Premier.

Cros dupa bancomate
Sarbatorile de Pasti si vacanta prelungita au dat ceva bataie de cap posesorilor de carduri. Astfel, destule automate bancare i-au intampinat pe cei dornici sa faca rost de bani cu afisajul: „bancomatul nu este momentan in functiune, va rugam reveniti”. Cauza este usor de banuit. Multe automate bancare au ramas fara bani, fiind luate cu asalt de cei care au avut nevoie de numerar pentru cumparaturi. Ba chiar in anumite cartiere a existat un adevarat maraton pentru gasirea unui automat bancar aflat in stare de functionare.

Afaceri bune
cu rambursarea TVA
Zilele trecute ne-a vizitat la redactie un intreprinzator mijlociu. Firma sa, in concordanta cu talia, are de incasat de la Ministerul Finantelor sase miliarde de lei, in contul rambursarii taxei pe valoarea adaugata. Intreprinzatorul se chinuie de cateva saptamani bune sa incaseze banii.
Pana acum, nu a avut sorti de izbanda.
In schimb, i s-a sugerat o cale rapida si sigura pentru a-si primi banii: „dai un miliard si ai banii in cont”.
Omul nostru inca mai ezita, dar, dupa cum se vede, o informatie
tot a primit. Spaga pentru functionarii de la Finante este de aproximativ 14%.
O absenTa suspecta
Saptamana trecuta a avut loc simpozionul „Accelerarea privatizarii in Romania – oportunitati si perspective”. In program era trecuta si tema „Prezentarea oportunitatii privatizarii BCR” care ar trebuit sa fie sustinuta de chiar presedintele bancii, Nicolae Danila. Chiar daca a fost asteptata cu interes, prezentarea nu a mai avut loc din motive ramase necunoscute. Ar fi fost interesant de vazut cum vede presedintele BCR „oportunitatea privatizarii”. Si mai interesant este motivul pentru care Danila tace. Sau poate ca nu prea crede in privatizare. Orice ar fi este ideea de a pune pe cineva pe afisul unui simpozion si de a nu fi prezent seamana cu suselele la care se canta manele. Intre Nicolae Danila si Adrian Copilul Minune este, orice s-ar spune, o diferenta mare.