Norica Nicolai sparge tacerea
Campania de presa initiata de revista Capital pe tema prevederilor Legii nr.130/1999 privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca a avut ecou la Ministerul Muncii si Protectiei Sociale. Desi angajatorilor nu li s-a raspuns oficial in legatura cu statutul fondurilor pentru plata colaboratorilor, presei i s-a dat o oarecare atentie. De la cabinetul ministrului secretar de stat, Norica Nicolai, a fost difuzat un document conform caruia angajatorii nu platesc pentru colaboratori si CAS-ul. In rest, toate darile despre care revista noastra a scris raman in picioare.

Un inalt functionar de la phare a baut apa din Dunare
Vinerea trecuta, la Tulcea, Simon Mordue, coordonatorul programelor de preaderare la Uniunea Europeana in Romania, a anuntat autoritatile locale de existenta programului SAPARD prin care vor fi acordate finantari nerambursabile de 150 milioane Euro pentru dezvoltare rurala. Simon Mordue a sugerat autoritatilor locale ca ar avea mari sanse de a obtine finantarea pentru un proiect prin care sa fie introdusa apa curenta in CA Rosetti si alte localitati din Delta. De unde stie dl Mordue cat este de important acest proiect? In vara acestui an, impreuna cu sotia, a navigat intr-un caiac de la Tulcea pana la CA Rosetti si a baut, timp de o saptamana, apa direct din Dunare, cu consecintele de rigoare.

Functionarii publici vor jura ca nu fura
Cei ce sunt chemati sa slujeasca interesele cetatenilor vor depune juramant de credinta in fata directorului institutiei si in prezenta a doi martori. Un articol din Legea statutului functionarului public, adoptata deocamdata doar de Camera Deputatilor, obliga functionarul sa „respecte Constitutia, drepturile si libertatile fundamentale ale omului, sa aplice in mod corect si fara partinire legile tarii, sa-si indeplineasca constiincios indatoririle ce-i revin in functia publica in care a fost numit si sa pastreze secretul profesional”. Juramantul se incheie firesc cu sintagma: „Asa sa-mi ajute Dumnezeu!”, dar aceeasi lege spune ca juramantul este valabil si fara „formula religioasa de incheiere”. Asta, probabil, pentru ca functionarii sa nu se teama de Dumnezeu atunci cand vor lua „fara partinire” si „cu constiinciozitate” spaga cea de toate zilele.

Calinescu este sponsor, dar nu recunoaste
In conferinta de presa pe care a sustinut-o saptamana trecuta, in calitate de director al Teatrului Mic, Florin Calinescu a negat vehement stirea aparuta in ziarul Libertatea potrivit careia el ar fi sponsorizat cu 30 de milioane de lei spectacolul „Ultima ora” de la Studioul Casandra din Bucuresti.
Suparat foc pe ziaristii care „deformeaza realitatea”, Calinescu a spus ca sponsorizarea nu provine din buzunarul sau, ci a facut rost de bani din diverse surse, fara a le preciza. Din pacate, pentru credibilitatea realizatorului emisiunii Chestiunea zilei, „realitatea” se afla chiar pe afisul spectacolului, acolo unde este trecut numele sau drept unic sponsor.
Tot in postura de sponsor, Calinescu s-a aflat si saptamana trecuta cand fundatia ce-i poarta numele si al carei unic membru este a acordat un premiu de 500 de dolari in cadrul festivalului DaKino.

La Tarom, berea e ieftina, biletele sunt scumpe
O bere Tuborg (33 cl.) costa, pe cursele interne ale Tarom, doar 5.000 de lei. Misterul acestui pret atat de mic l-a dezlegat una dintre stewardesele de pe ruta Bucuresti -Timisoara: „Oricum platiti berea la valoarea reala. Doar ca diferenta este inclusa in pretul biletului de calatorie (aproximativ, 900.000 lei pe aceasta distanta n.n.)”, spune aceasta.

ApR face membri cu arcanul
Alianta pentru Romania a gasit o metoda infailibila de crestere a numarului membrilor sai. Practica adoptata de filiala Sibiu a acestui partid are eficienta maxima: cetateanul nu este intrebat daca doreste sa intre in ApR, ci i se inmaneaza, la domiciliu, fara alte formalitati, legitimatia de membru cu numar, serie, stampila si semnatura. Ca omului nu i-a dat prin cap vreodata sa se faca membru de partid nici nu mai conteaza.