Constantinescu a uimit-o pe Zoe Petre
Declaratia presedintelui Constantinescu privind retragerea candidaturii sale la presedintia Romaniei i-a lasat cu gura cascata chiar si pe propriii sai consilieri. Nimeni dintre apropiatii lui Constantinescu de la Palatul Cotroceni nu stia care sunt intentiile presedintelui. Nici macar Zoe Petre. Surse de la Palatul Cotroceni sustin ca aceasta a ramas ca la dentist cand a auzit declaratia sefului ei la televizor.

Librariile inchiriaza rafturi
Achizitionarea cartilor nu mai reprezinta o prioritate pentru romani. Nevoita sa se se confrunte cu aceasta realitate si in speranta ca va obtine niste fonduri suplimentare, Compania de Librarii Bucuresti ofera spre inchiriere spatii in 20 de librarii din Capitala. Nu trebuie sa ne miram daca vom vedea pe un raft carti si pe altul ciorapi, detergent sau prune.

Cum se cheltuie banii europeni
La inceputul lui iulie, negociatorul-sef al Comisiei Europene pentru relatiile cu Romania, Eneko Landaburu, se arata foarte suparat de faptul ca autoritatile romane nu-si pastreaza angajamentele privind situatia copiilor institutionalizati. Intr-o vizita la o casa de copii din Videle, Landaburu descoperise ca hrana copiilor era asigurata exclusiv din fondurile PHARE si nicidecum si prin cofinantare, cum prevede programul european. Despre ce este vorba, de fapt? Cei de la Videle au cerut 34 de mii de dolari, din care au primit 28 de mii. Din aceasta suma, 20 de mii de dolari sunt platiti pentru salariile personalului si doar 8 mii de dolari pentru necesarul copiilor internati. Iar pentru cei 150 de copii institutionalizati la Videle, sunt angajati nu mai putin de 120 de salariati care „mananca” fondurile europene.

Pentru doua bilete CFR, spaga este de 100.000 lei
Esti intr-o statiune de pe litoral. Trebuie sa ajungi urgent in Bucuresti. (Te-a chemat seful, un tip capricios, de exemplu!) Ai o mutra de papagal. In aceste conditii, nu ai nici o sansa sa gasesti la agentie un bilet la un tren rapid spre Bucuresti. Raspunsul functionarelor este invariabil: Nu mai sunt locuri! Exista o singura solutie pentru acest impas: spaga la functionarii agentiei. De exemplu, (alt exemplu!) pentru doua bilete Mangalia–Bucuresti, spaga este de 100.000 lei („Mergi la sigur!”) Nu va spunem agentia CFR de pe litoral unde se practica aceasta spaga pentru ca, cine stie, ar putea sa creasca „tariful” si poate mai avem nevoie de bilete cand ne va chema seful din vacanta.

Japonezii au trecut prin Bran in fuga
La mijlocul saptamanii trecute, Castelul Bran era luat cu asalt de doua grupuri numeroase de turisti francezi si unul mai mic, de turisti japonezi. Daca francezilor le-a trebuit vreo ora ca sa viziteze castelul proaspat restaurat, japonezii au fost mai rapizi si mai practici. In jumatate de ora, au vazut totul si, mai mult, au fotografiat incaperile, obiectele si exteriorul – stanca pe care este construit castelul – din orice unghi posibil. Tinand cont ca un bilet de intrare costa 35.000 lei, administratia castelului a strans in jur de 2 milioane de lei intr-o ora si jumatate.

Mihaela Radulescu e in cautare de nou-nascuti
Starul feminin al ProTV, Mihaela Radulescu, fosta realizatoare la Antena 1, uimeste, prin invitatia repetata, adresata celor „nascuti in aceasta vara”. Epuizand, probabil, invitatii cu vechime, prezentatoarea cea sexy ar dori sa fie – ea o spune – cu cei de doua zile, doua saptamani sau maximum doua luni.
Ce vrea sa zica vedeta cu aceasta declaratie, repetata in fiecare „promo”? E greu de imaginat, dar probabil ca subiectul este indeajuns de „hot” ca sa dea de gandit mamicilor.

Operatiunea Jimbolia o intoarce ca la Ploiesti
Desi la prima vedere fara nici o legatura, arestarea unor directori de rafinarii ploiestene la inceputul anului 1996 si contrabanda cu produse petroliere in Iugoslavia sunt elemente care ar trebui sa faca parte din acelasi dosar. In luna aprilie 1996, pe holurile Parchetului Prahova se ridicau mari semne de intrebare legate de modul in care vor fi judecati cei incriminati, astfel incat ei sa nu declare in instanta mai mult decat era necesar. Legatura dintre fostul director de la Petrotel si persoanele implicate in Operatiunea Jimbolia nu trebuia sa ajunga la urechile completului de judecata. Ceea ce inseamna ca declaratiile generalului Ion Pitulescu, prin care sustine ca Nicolae Vacaroiu a fost informat despre contrabanda incepand cu februarie 1996, sunt perfect reale. Numai ca, la nivelul Guvernului, s-a stabilit ca relatia speciala cu Iugoslavia sa fie strict confidentiala, chiar si pentru completul de judecata prin fata caruia a trecut o parte din cei implicati in contrabanda. Cert este ca, in aceeasi perioada (aprilie 1996), firmele care au participat voluntar sau involuntar la contrabanda au primit „ordin” sa se autodesfiinteze.