Încă de la începutul campaniei de vaccinare anti-covid, se vorbește despre emiterea unui „certificat verde digital”, un document care să ateste că o persoană a fost imunizată anti-COVID-19.

Multe țări au primit bine această veste, pe când altele nu au fost mulțumite. Totuși, aceasta rămâne singura soluție pe care Comisia Europeană o are pentru a reporni călătoriile în interioriul Uniunii Europene şi dincolo de graniţele acesteia.

Ursula von der Leyen a transmis o scrisoare către toate statele membre în care a vorbit despre importanța certificatului de vaccinare anti-covid.

«Certificatul Verde Digital» va fi realizat pentru a facilita libertatea de mişcare şi pentru a ne asigura că, în ciuda restricţiilor care rămân în vigoare, ele vor fi folosite doar acolo unde este justificat şi doar la un nivel corespunzător”, scrie Ursula von der Leyen statelor-membre, potrivit Politico.

De menționat este însă faptul că, acest certificat pune o mulţime probleme statelor membre de la probleme legale privind tipul de vaccin şi timpi diferiţi de vaccinare la confidenţialitatea datelor. Totușo, propunerea legislativă va fi înaintată Comisiei Europene pe 17 martie şi multe detalii nu au fost încă stabilite, scrie Politico.

Ce informații conține certificatul de vaccinare

Pe lângă dovada vaccinării anti-covid, documentul ar urma să conțină și rezultatele testelor şi informaţii despre recuperarea în urma bolii. În acest context, liderii UE s-au pus de acord săptămâna trecută să lucreze pentru o „abordare comună la certificatele de vaccinare”, dar, în ciuda acestui lucru, multe ţări au ridicat probleme practice, etice sau de discriminare.

Părerile țărilor europene sunt însă împărțite. Franţa spre exemplu a spus că nu este de acord ca accesul într-o ţară să fie condiţionat de acest paşaport, deşi, cu siguranţă, UE trebuie să evite un scenariu în care fiecare ţară ar avea sistemul propriu.

Germania susține și ea acest lucru. Mai exact, cancelarul german Angela Merkel a observat săptămâna trecută că un atare certificat nu ar trebui să fie „unica” soluţie pentru a permite călătoriile. Aceasta susține că impunerea unui astfel de document ar însemna ca minorii să fie excluşi, dat fiind că nu există un vaccin pentru ei.

Merkel a venit cu propunera ca un test PCR negativ să fie folosit în continuare, în mod alternativ. De cealaltă parte, Olanda a ridicat problema posibilităţii transmiterii virusului de către cei vaccinaţi – o întrrebare care n-a primit deocamdată un răspuns definitiv.

Danemarca, Suedia, dar și alte țări s-au arătat însă deschise și au anunţat propriile planuri de a emite un certificat de vaccinare intern. Între timp, Estonia lucrează împreună cu OMS la un proiect-pilot pentru certificate de vaccinare la nivel global. Totodată, Spania şi Grecia iau în considerare ideea unui „coridor verde”.

Cum trebuie să arăte documentul

De menționat este faptul că, liderii UE s-au pus deja de acord asupra unui certificat de vaccinare „uniform” şi „interoperabil” pentru scopuri medicale, încă din ianuarie, însă acesta ar trebui suplimentat pentru a include şi călătoriile.

Totuși, situația este mai complicată. Mai exact, pentru a avea un certificat funcţional până în vară, statele membre vor trebui să implementeze un certificat uniform la nivelul sistemelor lor sanitare şi la graniţe, în timp ce CE i-ar reveni rolul de a stabili o poartă de acces între sistemele naţionale.

Ursula von der Leyen este însă pesimistă și susține că acest lucru ar mai dura cel puțin trei luni și o sarcină plină de dificultăți.

„Un sistem european nu poate funcţiona decât dacă şi sistemele naţionale există deja şi sunt funcţionale”, le-a scris von der Leyen statelor membre.

Totodată, Ursula von der Leyen a mai adăugat că certificatele vor respecta securitatea şi confidenţialitatea posesorilor. De cealaltă parte, reglementatorii europeni sunt de altă părere ridicând obiecţii precum nivelul la care vor fi împărtăşite date sau durata lor prelungită de stocare (Belgia), natura extremă a unui paşaport de imunitate (supervizorul polonez al protecţiei datelor la nivel european), contestaţiile activiştilor în domeniul protecţiei personale care ar putea obiecta în instanţă (Franţa).