Vânzările mondiale de telefoane mobile pentru utilizatorii finali au ajuns la 419 milioane de unităţi în al doilea trimestru al anului 2012, cu 2,3 procente în declin faţă de al doilea trimestru al anului 2011. Conform Gartner, vânzările de smartphone au reprezentat 36.7 la sută din vânzările totale de telefoane mobile şi au crescut cu 42.7 la sută în al doilea trimestru al anului 2012.

"Cererea a încetinit în continuare şi în al doilea trimestru al anului 2012", a declarat Anshul Gupta, analist principal la Gartner. "Mediul economic dificil şi amânarea upgrade-urilor de către utilizatori pentru a profita de lansările de echipamente şi promoţiile disponibile în cursul acestui an au redus cererea de pe piaţă. Cererea de telefoane a continuat să scadă, slăbind în mod semnificativ piaţa globală de telefonie mobilă."

Cel mai mare producător de telefoane mobile din lume rămâne în continuare Samsung cu peste 90 de milioane de unităţi livrate şi o cotă de piaţă de 21,6%. Acesta este urmat de Nokia cu 19.9%, Apple cu 6,9% , ZTE cu 4,3% şi LG cu 3,4%.