Gartner estimează că anul trecut au fost vândute 968 milioane smartphone-uri (în creştere cu 42,3% comparativ cu 2012), acestea reprezentând 53,6% din numărul total de 1,8 miliarde de telefoane mobile vândute în 2013.

De asemenea, 78,4% din smartphone-urile vândute anul trecut utilizau sistemul de operare Android, faţă de 15,6% pentru iOS, 3,2% pentru Windows Phone şi 1,9% pour Blackberry.

În topul producătorilor, grupul sud-coreean Samsung a fost câştigătorul necontestat în condiţiile în care a vândut aproape 300 de milioane de smartphone-uri, ceea ce înseamnă o cotă de piaţă de 31%. Pe locul secund se situează Apple cu 150 de milioane de smartphone-uri vândute şi o cotă de piaţă de 15,6%, urmat de firma chineză Huawei cu 46 milioane de smartphone-uri (4,8% din piaţă).

În ceea ce priveşte vânzările totale de telefoane mobile, acestea au crescut cu 3,5% anul trecut până la 1,8 miliarde unităţi. Şi în acest caz, grupul Samsung este lider mondial cu 444 milioane de telefoane mobile vândute, urmat de grupul finlandez Nokia care a vândut aproximativ 250 de milioane de telefoane mobile. Pe locul al treilea se situează Apple cu 150 de milioane de telefoane vândute.

'Deşi primii trei producători domină piaţa globală de telefoane mobilă, cota lor de piaţă combinată a scăzut în ultimul trimestru al anului trecut pe măsură ce producătorii chinezi şi mărcile regionale continuă să-şi majoreze cota de piaţă', a declarat analistul Gartner, Anshul Gupta.

Pentru 2014, Gartner prognozează că numărul de smartphone-uri se va apropia de pragul de un miliard de unităţi. În schimb, marţi, firma de cercetare de piaţă IDC a anunţat că vânzările de smartphone-uri au trecut pragul de un miliard de unităţi, în premieră, anul trecut.

SURSA: Agerpres