Garda Naţională de Mediu a verificat în ultimele zile mai multe service-uri auto din ţară, prilej cu care s-au dat amenzi de peste 1 milion de lei pentru nereguli în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor apărute în urma reparațiilor de automobile.

Sute de service-uri auto din România, controlate

Comisariatele judeţene ale Gărzii Naţionale de Mediu au verificat 437 de service-uri auto din România.

În urma controalelor, s-au dat 103 avertismente şi 138 de amenzi în valoare totală de 1.103.965 de lei, pentru nerespectarea legislaţiei în domeniul gestiunii deşeurilor, evacuării apelor uzate şi pentru lipsa unor autorizaţii sau acte de reglementare.

În ceea ce privește valoarea amenzilor, pe primul loc este Călărași: 150.000 de lei, urmat de Sibiu, cu 115.000 de lei, şi Dolj, cu 70.500 de lei.

Anunțul Gărzii de Mediu

„Cele mai multe neconformităţi au constat în lipsa evidenţei gestiunii deşeurilor, colectarea deşeurilor în amestec, lipsa contractelor cu operatorii economici, pentru valorificarea deşeurilor generate din activitate, neîntocmirea formularelor de încărcare/descărcare a deşeurilor nepericuloase sau a formularelor de expediţie şi transport pentru deşeurile periculoase.

Mai mult decât atât, au fost sancţionate abandonarea de anvelope uzate direct pe sol, păstrarea uleiurilor uzate în spaţii neadecvate şi degradarea mediului natural sau amenajat, prin depozitări necontrolate de deşeuri de orice fel, afectand solul”, a anunțat Marioara Artemis Gătej, comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu.

Mai multe service-uri nu aveau actele de reglementare legale, funcționau cu autorizaţia de mediu expirată sau au înscris date eronate în fişele de evidenţă a gestiunii deşeurilor.

Măsurile impuse de comisarii GNM au variat, în funcţie de fiecare situaţie din teren, de la ţinerea evidenţei deşeurilor, sortarea acestora, inscripţionarea spaţiului de depozitare cu codurile deşeurilor, până la tratarea deşeurilor, încheierea de contracte cu operatori autorizaţi în vederea valorificării deşeurilor generate din activitate sau amenajarea unui spaţiu corespunzător, împrejmuit şi securizat pentru depozitarea uleiului uzat şi prevenirea scurgerilor necontrolate.