Parlamentul a respins definitiv legea care ar fi permis polițiștilor să dea amenzi în baza filmărilor făcute în trafic.

Asta face ca schimbările Codului Rutier, care pedepsește în premieră comportamentul agresiv, să fie aproape degeaba: dacă polițistul nu constată direct fapta, el nu poate da amenzi.

“Sesizările venite din partea participanților la trafic pot să conțină un grad mare de subiectivism, să aibă un substrat vindicativ”

Parlamentarii au respins definitiv proiectul de lege care dădea dreptul polițiștilor să aplice amenzi și în baza filmărilor făcute în trafic.

Din 27 februarie, polițiștii pot da amenzi pentru acest tip ce comportament agresiv în trafic. Atunci intră în vigoare Noul Cod Rutier. Însă dacă un agent nu a apucat să vadă fapta, filmările sunt inutile.

”Sesizările venite din partea participanților la trafic pot să conțină un grad mare de subiectivism, să aibă un substrat vindicativ. Nivelul actual al tehnologiei informatice ar permite cu ușurință alterarea unor înregistrări video. Prin realizarea de montaj astfel că s-ar crea premiza sancționării abuzive și nelegale în contextul în care polițiștii rutieri nu dețin atribuții ori competențe în certificarea veridicității acestor înregistrări video.”

Sunt două dintre motivele care i-au făcut pe parlamentari să renunțe definitiv la schimbarea procedurilor prin care se dau amenzi.

Unul dintre foștii șefi ai Poliției Rutiere spune că fără dovezi declarațiile pot fi ușor contestate în cazul unui incident în trafic.

„Vă dau încă un exemplu, cu flashurile. Cum o probezi pe asta? Circulația aproape de o mașină. Cum o probezi? Nu ai cum. Deci vedeți? Doar dacă e polițistul acolo.

Ce faci, te duci și îi spui, a circulat ăsta în spatele meu, la distanță foarte mică? Cine îl ia în seamă și cum poate să aplice sancțiunea polițistul?”, a spus Lucian Diniță, fost șef al Direcției Rutiere, potrivit Digi24.

S-a modificat Codul Rutier!

În prezent, polițiștii se folosesc de filmări doar în cazul în care ele au fost făcute cu dispozitive omologate.

Noul Cod Rutier prevede o serie importată de modificări. Una dintre ele aproape că a trecut neobservată. Se referă la o amendă uriașă dacă șoferii sunt prinși că mașina este murdară. Mai exact, din 27 februarie, românii care conduc un autoturism care nu are curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului riscă să scoată din buzunar 1200 de lei.

Sancțiunea este prevăzută în actul normativ care modifică Codului rutier. Este vorba de OG 1/2022. Ea a fost deja publicată în Monitorul Oficial.

Noua sancțiune prevede că din 27 februarie, polițiștii rutieri vor putea sancționa “nerespectarea obligației de a menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea în timpul mersului”.