Parcurgerea cu succes a unui MBA necesita timp si un mare consum de energie pentru acumularea unui volum insemnat de cunostinte, formarea unor deprinderi practice si adoptarea unui comportament adecvat atingerii obiectivelor propuse. Toate acestea trebuie sa se regaseasca, in final, in rezultate corespunzatoare eforturilor depuse. De aceea, analiza si compararea elementelor specifice fiecarui program MBA, a avantajelor si constrangerilor trebuie abordate din perspectiva efectelor pe termen mediu si lung. Sistemul nostru de invatamant a reactionat cu destul de multa rapiditate la toate aceste preocupari ale multor tineri dornici sa urmeze MBA-uri recunoscute la nivel international. In acest moment, in Romania exista patru mari programe MBA, realizate in parteneriat cu universitati prestigioase si care confera absolventilor garantia unei ascensiuni rapide in cariera si in lumea afacerilor.

EMBA romano-american

Programul de Executive Master of Business Administration (EMBA) sustinut de Asebuss se bazeaza pe un plan de invatamant elaborat de Universitatea Washington, Seattle, adaptat nevoilor managerilor din Romania.

Obiective

Programul urmareste pregatirea managerilor cu experienta in domeniul luarii deciziilor, furnizarea conceptelor economice de baza pentru a face fata provocarilor tranzitiei la economia de piata in contextul globalizarii pietelor mondiale.

Beneficiari

Programul este destinat managerilor aflati pe diverse trepte ale carierei lor, la nivel mediu sau de varf, intreprinzatorilor, diversilor specialisti, expertilor din sectorul public si nonprofit si directorilor din diferite domenii de activitate.

Particularitati

Echipa de profesori este formata din profesori americani si romani. La cursuri sunt invitate personalitati din lumea internationala a afacerilor. Sunt folosite modalitati de predare interactive, studii de caz, discutii, prezentari, studii individuale si proiecte pe grupe. Unul dintre punctele forte ale programului este organizarea a doua perioade compacte de studiu, numite saptamani rezidentiale, in afara Bucurestilor.
Absolventii primesc o diploma de EMBA din partea Universitatii Washington, Seattle si o diploma romaneasca, recunoscuta de MEC.

Metoda de selectie

Selectionarea candidatilor se va face de catre Comisia de Admitere pe baza urmatoarelor criterii:
– demonstrarea aptitudinilor in domeniul managementului general;
– capacitatea de perfectionare in domeniul managementului;
– posibila contributie in cadrul programului;
– capacitatea si dorinta de a investi timp si energie in acest program;
– cunoasterea limbii engleze.

Calendar

Inscriere: 30 aprilie 2002
Sustinerea testului: mai 2002 (2 sesiuni)
Interviu: iunie 2002
Desfasurarea programului: septembrie 2002 – iulie 2004

Taxe

– inscriere: 50 dolari USD.
– scolarizare: 6.500 dolari USD/an

Admitere

Conditii formale:
– diploma universitara (cu licenta);
– experienta in activitatea manageriala intre 3-5 ani;
– o buna cunoastere a limbii engleze;
– test GMAT (100 de intrebari grila), administrat de IAPAB.
Dosar:
– formular de inscriere
– 3 scrisori de recomandare de la actualii sau fostii superiori, parteneri de afaceri etc.
– dovada sustinerii financiare din partea firmei/pe cont propriu (adeverinta de salariu si extras de cont);
– copii de pe diploma universitara si foaia matricola;
– organigrama si descrierea companiei/raportul anual;
– 2 fotografii color tip pasaport.

EMBA romano-francez

Programul romano-francez de Executive Master of Business Administration (EMBA) se desfasoara in cadrul Institutului National de Dezvoltare Economica, prin parteneriatul stabilit intre Academia de Studii Economice din Bucuresti si Conservatorul National de Arte si Meserii din Paris (CNAM).

Obiective

Scopul programului este de a asigura managerilor, printr-o pregatire economica postuniversitara, demersul, metodele si instrumentele indispensabile pentru conducerea schimbarii intr-o economie in tranzitie.

Beneficiari

Programul se adreseaza licentiatilor, cu sau fara functii de raspundere in diverse intreprinderi, care doresc sa dobandeasca cunostinte legate de conducerea si gestiunea afacerilor intr-o economie concurentiala.

Particularitati

Accentul nu este pus pe capacitatea de asimilare de cunostinte, ci pe cea de formare si dezvoltare a unor competente, pe capacitatea de integrare a cunostintelor intr-un comportament managerial inovator. Cursurile se desfasoara in Bucuresti, Ploiesti, Targoviste, Slatina, in sistem seral si „invatamant la distanta”. La absolvire, studentii primesc o diploma de studii academice postuniversitare acordata de ASE Bucuresti si o diploma EMBA acordata de CNAM Paris.

Metoda de selectie

Intervievarea candidatilor preselectionati se va face de catre o comisie alcatuita din echipa manageriala ASE – INDE , CNAM – Paris si un reprezentant al Ambasadei Frantei in Romania. Tematica interviului este comunicata in timp util cursantilor preselectionati. Se asigura pregatirea gratuita a candidatilor in vederea prezentarii la interviu (cunostinte economice generale si limba franceza)

Calendar

Preinscriere : 30 aprilie – 30 iunie 2002
Interviu : 1 iulie 2002
Desfasurarea programului: 1 octombrie 2002 – 30 iunie 2004

Taxe

– inscriere: 500.000 lei
– scolarizare: 1.600 euro/an

Admitere

Conditii formale:
– diploma de licenta (indiferent de profil)
– experienta in munca: minimum doi ani
– cunostinte de limba franceza si engleza
Dosar:
– dosar de inscriere
– scrisoare de recomandare
– scrisoare de motivatie in limba franceza
– curriculum vitae
– copie legalizata a diplomei de licenta
– adeverinta de salariat
– fotocopie a paginii din buletin cu foto
– 2 fotografii

MBA romano-englez

Programul de Master of Business Administration – OUBS organizat de CODECS in parteneriat cu The Open University din Marea Britanie reprezinta o formula de pregatire in mai multe trepte: 1. Certificatul Profesional in Management; 2. Diploma Profesionala in Management; 3. MBA.

Obiective

MBA-OUBS, reprezinta o calificare de varf in domeniul afacerilor la nivel international. Fiecare curs are o valoare in sine, data de cunostintele si aptitudinile practice dobandite in lunile de studiu.

Beneficiari

Programul se adreseaza managerilor de nivel superior si celor care aspira la pozitii manageriale superioare.

Particularitati

Certificatul Profesional in Management furnizeaza o prima calificare vasta in management si constituie o conditie obligatorie pentru obtinerea Diplomei Profesionale in Management. Prima treapta cuprinde trei cursuri, fiecare avand o durata de 6 luni: Management competitiv, Managementul relatiilor cu clientii si cumparatorii; Management financiar.
Diploma Profesionala in Management reprezinta prima treapta a programului de MBA, compusa din Certificat si o noua serie de cursuri de cate sase luni fiecare: Managementul dezvoltarii si schimbarii; Managementul resurselor pentru piata.
Cursurile din etapa de MBA se desfasoara in limba engleza. Etapa a doua a MBA cuprinde patru cursuri de cate sase luni fiecare: Management strategic; Strategie financiara; Managementul resurselor umane; Organizatii multinationale.
La absolvirea fiecarui curs, OUBS elibereaza un certificat de curs, care reprezinta credite pentru obtinerea titlului de MBA. Diploma oferita de OUBS are recunoastere internationala, fiind acreditata de Association of Master of Business Administration (AMBA).

Calendar

Certificatul Profesional si Diploma Profesionala in Management:
Primavara

Perioada de inscrieri: lunile februarie si martie
Cursurile incep in luna mai, iar examenul final este in luna octombrie.r
Toamnar
r
Perioada de inscrieri: lunile august si septembrier
Cursurile incep in luna noiembrie, iar examenul final este in luna aprilie.r
Master of Business Administration: r
Cursurile Management strategic si Organizatii multinationale sunt oferite o data pe an in sesiunea mai-octombrie.r
Cursurile Strategie financiara si Managementul resurselor umane sunt oferite o data pe an in sesiunea noiembrie – aprilie.r
r
Admiterer
r
Pentru etapele de Certificat si Diploma Profesionala in Managementr
– completarea unui contract si a fiselor de inscriere.r
Pentru etapa de Master of Business Administration:r
– Diploma Profesionala in Management; r
– dovada testului de limba engleza.r
Studentii trebuie sa faca dovada cunostintelor de limba prin testul IELTS (British Council), punctaj minim acceptat 6, sau TOEFL (Comisia Fulbright), punctaj minim acceptat 237.r
r
Preturile cursurilor r
r
Management competitiv: t635 euro*r
Managementul relatiilor r
cu clientii si cumparatorii: t600 euro*r
Management financiar: t610 euro*r
Managementul dezvoltarii r
si schimbarii: tt680 euro*r
Managementul resurselor r
pentru piata: tt680 euro*r
Management r
strategic:tt1000 lire sterline**r
Strategie r
financiara: tt800 lire sterline**r
Managementul r
resurselor umane: t800 lire sterline**r
Corporatii r
multinationale: tt800 lire sterline**r
r
*Preturile nu includ TVA si costul scolii rezidentialer
**Preturile includ costul scolilor rezidentiale (cazare si masa)r
r
MBA romano-canadianr
r
Programul romano-canadian de Master of Business Administration (MBA) se desfasoara in cadrul Scolii de Studii Postuniversitare de Management, institutie ce functioneaza sub forma unui parteneriat intre Academia de Studii Economice, A