Fostul lider al PSD susține că temele ”amnistia și grațierea” sunt în contradicție cu Constituția. Năstase susține că acestea nu pot fi teme de referendum, mai ales că emiterea de OUG de către Guvern este stipulată în Constituție.

Fostul premier spune că PSD poate acționa la CCR.

”Propunerile făcute sunt de amatori. Propunerile, ca teme, sunt în zona unor soluții de revizuire a Constituției. Parlamentul va trebui să solicite precizări de la CCR, pentru că aceste cereri vizează un referendum de modificare a Constituției, nu unul consultativ. Președintele e într-o ceață permanentă, propunerile sunt absolut jenante. El încearcă să realizeze o prezență la vot, încearcă să scoată la vot o categorie de nehotărâți care să se rostogolească spre alegerile prezidențiale . E jenant, dovedește că nu are calitățile necesare pentru un mediator, nu e capabil să conducă țara.

Președintele greșește fundamental, crede că își va asigura al doilea mandat de președinte prin acest joc stupid. Reconsultarea e o stupizenie, nu există această instituție. Ce a spus azi e în afara Constituției.”, a declarat Adrian Năstase.