Este vorba despre o plângere penală depusă de către Astra Vagoane Arad împotriva Gabrielei Firea, primarul general al Bucureștiului. Acuzațiile au fost lansate după ce instanțele au stabilit că Primăria a încercat să măsluiască în favoarea unei firme turcești licitația pentru 100 de tramvaie, conform mainnews.ro

Pentru a-i ajuta pe turci, Firea a defăimat imaginea producătorului român, a mințit și a inventat citate inexistente din dosarul depus de firma din Arad, transmise Valer Blidar, director la Astra Vagoane.

Comisia Gabrielei Firea a trucat punctajul în licitația pentru 100 de tramvaie

Conform acuzațiilor, comisia Gabrielei Firea a trucat punctajul în licitația pentru 100 de tramvaie, în valoare de 160 de milioane de euro, pentru a scoate câștigătoare firma turcească Durmazlar, în dauna românilor de la Astra Vagoane.

Turcii au prezentat schița unui prototip de tramvai copiat după cel al românilor, deși în caietul de sarcini se menționa că firmele care vor contractul trebuie să prezinte un tramvai pe care-l produc deja. Echipa Gabrielei Firea a acceptat însă prototipul turcilor și apoi le-au dat puncte suplimentare pentru o simplă declarație prin care povesteau când vor livra tramvaiele.

„Pregătim o plângere penală pentru defăimarea imaginii societății și pentru daunele cauzate de afirmațiile mincinoase”, a transmis Valer Blidar, manager Astra Vagoane Arad.

Astra Vagoane a făcut contestație și a câștigat

Turcii n-au contestat decizia, fiind conștienți de situație, însă Firea s-a făcut înfuriat. Timp de un an, Primarul General al Capital a pus juriștii din Primărie să se bată în instanțe pentru turci, deși Municipiul București era, în acest caz, beneficiar ci nu concurent.

Trebuie menționat că Gabriela Firea a pierdut procesul și la tribunal, așa că a fost obligată să anunțe Astra Vagoane drept câștigătoarea licitației.

Totuși, Valer Blidar, directorul societății române, se teme însă că Gabriela Firea nu s-a potolit și va căuta orice subterfugiu pentru a redirecționa, până la urmă, contractul de 160 de milioane de euro tot către turci.

„Nu știu ce plângere penală i-a făcut doamna Firea lui Nicușor Dan, dar Astra pregătește o plângere penală pentru defăimarea imaginii societății și pentru daunele cauzate de afirmațiile mincinoase, inventate fără niciun temei pentru inducerea în eroare a opiniei publice și pentru așa-zise citate inventate din oferta Astra, prin care, de asemenea, aduce grave acuze firmei din Arad.

Apetitul doamnei Firea pentru firmele turcești nu este o noutate, presa scrie de câțiva ani despre asta, iar acuzațiile mincinoase la adresa noastră și laudele la adresa firmei turcești dovedesc și de data asta temeinicia acuzațiilor la adresa primarului general”, a adăugat Valer Blidar, conform sursei menționate.

Gabriela Firea este suspectată

De asemenea, managerul de la Astra Arad o suspectează pe Gabriela Firea că are un nou plan.

„Ne întrebăm ce mai inventează doamna Firea, doar-doar va găsi o posibilitate de redestinare a contractului către firma agreată, cu toate că tramvaiul fabricat de turci nu poate circula în București.

Vedem însă cu câtă grijă doamna primar evită să pronunțe expresia tramvaiul fabricat, folosind în toate intervențiile sale noțiunea de tramvaiul ofertat și asta pentru că a fost ofertat un tramvai copie aproape fidelă după tramvaiul Astra, adică un prototip, deși caietul de sarcini interzice asta.

Turcii nu au fabricat niciodată un tramvai conform și nici nu au omologare. De fapt, aceștia au avut bunul simț și nu ne-au contrazis, ei nu au contestat Decizia CNSC și nici nu s-au prezentat la proces, în schimb s-a judecat cu noi PMB, adică instituția care trebuia să fie arbitru. De ce oare?”, a conchis Valer Blidar.

Sursă foto: INQUAM/Alexandru Bușca