'Au fost amânări succesive, au fost zece acte adiţionale şi cred că, de acum înainte, trebuie să tratăm cu mai multă responsabilitate, încă din faza de proiectare toate aceste lucrări, pentru a nu mai exista atâtea întârzieri, amânări de finalizare şi acte adiţionale. Această lucrare e spre finalizare. 87% din ea este realizată, atât în ce priveşte consolidarea, cât şi restaurarea. Mai sunt aşteptaţi doi izolatori seismici zilele următoare şi promisiunea fermă este ca pe 30 iunie să se poată spune că s-a încheiat această lucrare. Două săptămâni durează recepţia', a afirmat Firea, după ce a vizitat şantierul de la Arcul de Triumf.

"Mi s-a explicat că lucrările la Arcul de Triumf nu au fost finalizate la timp pentru că era necesară testarea izolatorilor seismici montaţi pentru consolidarea structurii în caz de cutremur. Dar dacă această procedura era necesară, nu am înţeles de ce nu a fost luată în calcul de la început. Pentru mine acest lucru e inacceptabil, pentru că bucureştenii au fost amăgiţi cu anumite termene care nu s-au respectat şi nici nu aveau cum să fie respectate. Nu voi mai permite astfel de erori în viitoarele contracte semnate de Primărie. Acum că au venit şi ultimii doi izolatori seismici care s-au aflat la testare, nu mai e nicio scuză pentru o altă amânare. Lucrările vor finalizate în vara acestui an, iar la 1 Decembrie, în mod cert se va defila pe sub Arcul de Triumf", a scris Firea pe Facebook.

Ea adăugat că a primit asigurări că nu vor mai exista amânări în cazul acestei lucrări şi că 'mai e nevoie, pe lângă cele nouă acte adiţionale semnate, de doar unul'.

'Şi această lucrare, ca şi altele, a suferit foarte multe amânări. (…) Nu s-au luat în calcul din faza de proiectare toate elementele necesare anvergurii unei astfel de lucrări. Am fost săptămâna trecută la Pasajul Piaţa Sudului şi am pus şi eu aceeaşi întrebare ca dvs: 'De ce se amână tot timpul aceste termene?'. Mi s-a spus că, spre exemplu, în cazul Pasajului de la Piaţa Sudului nu au fost luate în considerare devierile utilităţilor publice de la locul acelui şantier. Practic, constructorul a acuzat că nu are front de lucru. Acestea sunt nişte greşeli, practic. Nu ştiu dacă e vorba de incompetenţă sau pur şi simplu de erori materiale', a precizat Firea.

Ea a atras atenţia asupra faptului că astfel de greşeli ajung să fie suportate, în cele din urmă, tot de către contribuabili. În context, Gabriela Firea a subliniat că toate şantierele deschise trebuie urmărite de către managerii de proiect, iar primarii şi consilierii trebuie să verifice, la rândul lor, stadiul lucrărilor.

'Nu din birou, pentru că din birou nu poţi să ai toate elementele de la faţa locului. Trebuie să venim foarte mult pe teren, astfel încât toate lucrările începute să se încheie cât mai curând posibil, pentru a putea deschide alte lucrări noi. Nu putem să deschidem 200 de şantiere, când nu sunt închise nici cele de acum', a conchis Firea.

Reprezentanţii celor două firme care efectuează lucrarea au precizat că Arcul de Triumf urmează să fie introdus în circuitul turistic încă din această vară şi că, pentru a permite accesul vizitatorilor, va exista o trecere de pietoni dinspre Bulevardul Constantin Prezan. De asemenea, va fi amenajată o pastilă de refugiu pentru siguranţa pietonilor. Semaforizarea specială în această intersecţie urmează să fie realizată de către Administraţia Străzilor până pe 27 iunie.

AGERPRES