Inca din prima zi in care convocatorul AGA a fost facut public, oferta de actiuni Alro a crescut, valoarea medie de tranzactionare stationand la nivelul inregistrat in sedinta precedenta. Dupa o zi in care informatiile care au ajuns in ring se anulau reciproc, operatorii au vehiculat tot mai mult varianta unei rate de schimb de 1,4 actiuni Alprom pentru o actiune Alro. „Efectele unei astfel de informatii, reale sau nu, nu puteau sa intarzie. Pentru ca raportul in functie de valoarea de piata era de trei la unu, preturile trebuiau sa se miste, in functie de cat de mare priza are aceasta informatie in randul actionarilor. Cum informatia a prins, efectele au fost negative atat pentru actiunile Alro, cat si pentru evolutia generala a indicatorilor bursieri „, apreciaza Solomon Banu, broker la MVM Investment.
In trei sedinte de tranzactionare, actiunile Alro s-au depreciat cu 14,37%, dupa ce, cu numai o saptamana in urma, valoarea titlurilor emise de aceasta societate se apropia de maximul istoric. „Deprecierea actiunilor Alro a fost dublata de cresterea valorii de piata a titlurilor Alprom, tranzactionate pe RASDAQ. Aceasta evolutie a descurajat investitorii, posesori de actiuni Alro, care s-au grabit sa vanda la valori apropiate de maximul istoric. Pretul actiunilor Alro se va stabiliza, dupa ce actionarii vor afla mai multe informatii in legatura cu deciziile pe care FPS, in calitate de actionar majoritar, le va supune aprobarii AGA”, sustine Solomon Banu.
Operatorii considera ca rata de schimb vehiculata de actionari este exagerata, dar nu exclud posibilitatea ca FPS sa fie interesat sa stabileasca nivelul minim pentru transformarea actiunilor Alprom in actiuni Alro. Brokerii apreciaza ca nivelul ratei de schimb va fi apropiat de actualele preturi din piata, respectiv doua actiuni Alprom pentru o actiune Alro. Ei sustin ca speculatiile care au provocat deprecierea actiunilor au la baza, pe langa fuziunea dintre cele doua societati, si evolutia pretului aluminiului la Bursa metalelor din Londra, unde preturile au fost in scadere in ultimele doua saptamani.     

Cezar Pop