Consorţiul Nabucco a anunţat, la rândul său, că acţionarii se întâlnesc pentru a discuta chestiuni legate de implementarea proiectului. ‘Putem confirma că va avea loc o reuniune ordinară a acţionarilor Nabucco la Viena. Astfel de reuniuni au loc în fiecare lună pentru a discuta chestiuni legate de proiectul Nabucco’, a declarat directorul general de la Nabucco Gas Pipeline International, Reinhard Mitschek.

Proiectul Nabucco este dezvoltat de consorţiul Nabucco Gas Pipeline International, din care fac parte companiile Transgaz Mediaş, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania). Gazoductul va transporta gazele extrase din Asia Centrală şi va străbate Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. Proiectul are drept scop diversificarea surselor de aprovizionare cu energie ale Uniunii Europene, care, în momentul de faţă, este dependentă de Rusia.

La finele anului trecut, Turcia şi Azerbaidjan au semnat un memorandum de înţelegere pentru construcţia unei conducte de gaze cu o lungime de 2.000 de kilometri care să facă legătura între frontiera Turciei cu Azerbaidjanul şi graniţa Turciei cu Bulgaria, copiind practic secţiunea turcă a gazoductului Nabucco. Conducta Tanap, al cărei preţ estimativ este de cinci-şapte miliarde de dolari, ar urma să aibă o capacitate de 16 miliarde metri cubi pe an şi va utiliza gazele naturale produse la zăcământul Shah Deniz II