"Se înregistrează scăderi semnificative la aproape toate categoriile de fapte: omor (-17,2%), tentativa de omor (-7,8%), loviri sau vătămări cauzatoare de moarte (-40,3%), tâlhărie cu moartea victimei (-60%). Important este faptul că toate aceste categorii de fapte prezintă scăderi şi în mediul stradal, unde au un impact deosebit asupra percepţiei siguranţei cetăţeanului. Eficienţa poliţiştilor, coroborată cu buna colaborare cu unităţile de parchet, a condus la creşterea procentului de identificare a autorilor, astfel că, în dosarele penale de omor, acesta a fost de 97,3%, faţă de 96,8% în anul 2012. De remarcat faptul că pentru prima dată în ultimii 10 ani criminalitatea de natură judiciară nu mai înregistrează creştere, ci o scădere importantă, cu peste 9%", a subliniat Tobă.

Potrivit Poliţiei Române, furtul pentru prima dată în ultimii şase ani prezintă o scădere semnificativă (-8,3%) şi rămâne principala infracţiune săvârşită în România.

Se înregistrează scăderi în principal la faptele de furt din locuinţe (-11,7%), la furturile din bănci (- 30,8%), la furturile din case de schimb valutar şi amanet (- 14,3%) şi la furturile din case de bani (-64,5%).

Poliţiştii români au desfăşurat anul trecut 105 misiuni operative pe teritoriul altor state, dintre care 77 au fost misiuni de patrulare şi de sprijinire a autorităţilor de aplicare a legii.

Tot anul trecut, Poliţia Română a participat cu 83 de poliţişti, dislocaţi în cinci teatre de operaţiuni de menţinere a păcii pe trei continente, în misiunile din Haiti, în Republica Democrată Congo, Afganistan şi Georgia, iar alţi poliţişti desfăşoară activităţi, în calitate de experţi, în cadrul unor organizaţii internaţionale.AGERPRES

Te-ar putea interesa și: