Acest raport prezintă modul în care unele dintre cele mai puternice corporații din lume au indus publicul în eroare cu privire la pericolele schimbărilor climatice. Dar și modul în care eforturile lor de a evita responsabilitatea pentru daunele cauzate de produsele lor au evoluat în ultimii ani, potrivit insideclimatenews.
Documentele și înregistrările citate în raportul publicat de grupul de supraveghere Union of Concerned Scientists au fost publicate anterior. Dar autorii raportului spun că sunt primii care analizează aceste documente într-un mod cuprinzător.
„Acest raport reunește, într-un singur loc, un lot puternic de dovezi despre ceea ce știau giganții combustibililor fosili și despre impactul produselor lor asupra climei și ce au făcut”, a declarat Kathy Mulvey, director de campanie de responsabilitate pentru Programul Climă și Energie la UCS.
Raportul pune tunurile pe corporațiile de combustibili fosili
Mulvey a spus că raportul ar trebui să declanșeze zeci de procese în întreaga lume împotriva corporațiilor de combustibili fosili pentru contribuția lor la schimbările climatice.
Raportul vine în timp ce administrația Trump și Departamentul de Justiție al SUA acționează pentru a proteja aceste companii de responsabilitatea legală din Statele Unite.
La sfârșitul lunii aprilie, președintele Donald Trump a semnat un ordin executiv prin care își anunța intenția de a proteja „American Energy from State Overreach”. Ordinul executiv solicită Departamentului de Justiție să revizuiască, să identifice și să împiedice eforturile de stat și locale de a aborda schimbările climatice.
În ultimele săptămâni, agenția a intentat procese împotriva statelor Hawaii, Michigan, New York și Vermont, susținând că legislația din aceste state, care urmărește să tragă la răspundere companiile de combustibili fosili pentru daunele legate de climă, încalcă puterea federală. În ultimii ani, Partidul Republican a încercat în mod repetat să invoce un mecanism legal cunoscut sub numele de preempțiune pentru a bloca drepturile comunităților locale și ale statelor de a lua decizii cu privire la protecția mediului și a sănătății.
Documentele analizate în raport indică faptul că grupurile din industrie au oferit aproximativ 96 de milioane de dolari campaniei lui Donald Trump.
Administrația Trump a declarat anterior că este „angajată să dezlănțuie energia americană”, deși Casa Albă a luat măsuri pentru a bloca și proiectele energetice cu emisii scăzute de carbon, cum ar fi parcurile eoliene.
Procese pe bandă rulantă în mai multe state împotriva corporațiilor
Potrivit raportului, un sfert dintre oamenii din Statele Unite trăiesc într-un stat, teritoriu sau municipalitate care a dat în judecată măcare o corporație de combustibili fosili pentru rolul lor în contribuția la schimbările climatice.
În centrul acestor procese se află întrebări despre cine ar trebui să fie responsabil pentru plata pentru decesele și pagubele cauzate de furtunile intensificate de climă, valurile de căldură și alte fenomene meteo.. Până acum, oamenii au suportat în mare măsură aceste costuri, inclusiv prin creșterea primelor de asigurare.
Procesele deschise în aceste state pornesc de la afirmații conform cărora companiile de combustibili fosili și-au comercializat în mod fals produsele pentru că știau pericolele asociate cu acestea. Procesele susțin, de asemenea, că companiile de combustibili fosili nu au avertizat publicul cu privire la prejudiciul cauzat de produsele lor sau că acestea au încălcat legile privind divulgarea acționarilor.
Companiile de combustibili fosili se apără
Companiile respective se apără, argumentând că schimbările climatice sunt o problemă politică și nu ar trebui să fie o problemă juridică. Priin urmare, ar trebui lăsate la latitudinea Congresului și a puterii executive. Companiile au afirmat, de asemenea, că declarațiile lor, care pun la îndoială schimbările climatic,e sunt protejate în temeiul Primului Amendament.
Statele americane au început să introducă procese de răspundere în materie de climă la sfârșitul anilor 2010, la scurt timp după ce investigațiile au dezvăluit că companiile de combustibili fosili erau conștiente de pericolele asociate cu produsele lor.
În 2015, Inside Climate News a raportat pentru prima dată că ExxonMobil a efectuat cercetări interne care confirmă pericolele schimbărilor climatice, deși compania a dus o campanie intensivă pentru a pune la îndoială știința climatică.
Cazurile împotriva BP, Chevron, ExxonMobil, Shell și alții rămân pe rol. Curtea Supremă a SUA a respins încercările companiilor de a respinge procesele sau de a le muta in instanțe federale. În martie, instanța a respins efortul statelor conduse de republicani de a bloca procesele de stat conduse de democrați împotriva companiilor petroliere.
Raportul Uniunii Oamenilor de Știință susține că aceste corporații de combustibili fosili au amânat aceste cazuri sau s-au sustras de jusitiției în instanțele din SUA, prin desfășurarea unor resurse juridice și financiare extinse.