Zi de zi presa din România preia şi rostogoleşte ameninţările oficialilor ruşi şi analizele strategilor apropiaţi Kremlinului, în ştirile pe care pur și simplu nu le poate ignora, și le publică. Şi tot zilnic, are loc o bătălie între “agenţii Moscovei” şi apărătorii spaţiului public românesc : rezultatul este că, în final, mesajele Rusiei sunt propagate.

Ultimul dintre aceste mesaje, este avertismentul dat joi de Ministerul de Externe de la Moscova : “Creşterea grupării NATO pe aşa-numitul său flanc de est sau, cum mai este acesta denumit, în ţările de pe linia frontului, ceea ce după toate probabilităţile include şi România, considerăm că reprezintă un pas fără precedent de periculos, ce încalcă toate acordurile posibile şi imposibile şi, cel mai important, actul fondator Rusia-NATO“. Această declarație a fost făcută de purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Alexander Lukaşevici, la solicitarea Radio România – potrivit siteului RRA.

O temă de atac: teama de război

“Frica de război în zonă s-a accentuat, deja se află în topul fricilor românilor”, spune sociologul Vasile Dâncu pentru cursdeguvernare.ro. “Un război în regiune este deja o realitate, prin urmare frica românilor suscitată de acest subiect este justificat să crească”, explică acesta.

Și socilogul Mircea Kivu vorbeşte despre sentimentul de teamă şi insecuritate atunci când se pune problema amplasării de armament greu al NATO în România, de exerciţii militare, de prezenţa trupelor străine – în special americane în ţara noastră.

Accentuează sentimentul de insecuritatea. În trecut, atâta vreme cât ştiam că războiul este departe, era un sentimente de maximă securitate. Însă când vin oficialii români şi străini şi ne spun că războiul este la o aruncătură de băţ, apare acest sentiment de insecuritate”, spune Mircea Kivu.

Acesta explică şi retorica autorităţilor în acest sens şi din alt punct de vedere: “Oamenii nu erau de acord cu suplimentarea bugetului apărării, acum, din cauza acestor sentimente de nesiguranţă, create şi întreţinute de astfel de declaraţii, opinia se schimbă”.

Pe de altă parte, Vasile Dâncu are o opinie contrară referitor la toată desfăşurarea de forţe NATO în România. Nu numai că nu creează insecuritate, ci “furnizează românilor un sentiment de siguranţă”.

Mulţi români consideră că NATO ar interveni în favoarea României în cazul unui conflict. Evident că sunt şi români sceptici sau oameni care judecă în funcţie de antecedente istorice. Rusia este percepută deja că duşmanul cel mai important al României în sondajele de opinie publică. Prietenă ei Ungaria a fost detronată”, spune sociologul Vasile Dâncu.

 

mai multe, pe CURSDEGUVERNARE.RO