'Poziţia noastră este să facem eforturi pentru a reveni la trei operatori', a afirmat Montebourg la o conferinţă pe teme de telecomunicaţii organizată de publicaţia franceză 'Les Echos'.

Directorul Orange SA, Stephane Richard, şi omologul său de la Bouygues Telecom, Martin Bouygues, au avut o serie de întâlniri pentru a discuta mai multe opţiuni, inclusiv posibilitatea unei fuziuni. Orange este liderul pieţei de telefonie mobilă din Franţa iar Guvernul francez deţine 27% din acţiunile companiei. La rândul său, Bouygues Telecom este al treilea din cei patru mari jucători de pe piaţa de telefonie mobilă din Franţa. Un război al preţurilor s-a declanşat în Franţa în ianuarie 2012 când a intrat pe piaţă operatorul Iliad.
Viitorul Bouygues este unul incert după încercarea nereuşită de a prelua rivalul SFR. În pofida sprijinului guvernamental pentru oferta făcută de Bouygues, grupul Vivendi a decis să-şi vândă divizia de telefonie SFR către operatorul de cablu Numericable.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că discuţiile dintre Bouygues, Iliad şi Orange s-au blocat din cauza preţului în condiţiile în care Bouygues vrea un preţ de opt miliarde de euro ca punct de pornire pentru negocieri.

În context, Montebourg a cerut operatorilor de telefonie mobilă să revină la masa negocierilor. 'Cer tuturor să găsească alte soluţii decât reducerea locurilor de muncă', a afirmat ministrul francez al Economiei.

Joi la prânz, la Bursa de la Paris, acţiunile Bouygues au urcat cu 4,25%, la 33,38 euro, în timp ce titlurile Iliad au crescut cu 6,4%, la 235,2 euro iar acţiunile Orange înregistrau un avans de 0,5%, la 12,27 euro.

Adjunctul directorului general al Orange, Pierre Louette, a afirmat joi că firma va trebui să ţină cont de eventualele condiţii ce ar putea fi impuse de autorităţile de reglementare. 'Dacă Orange caută orice tranzacţie în viitor, va fi ghidată în primul rând de scopul de a crea valoare', a declarat Pierre Louette

Miercuri, Bouygues Telecom a anunţat că intenţionează să concedieze 17% din forţa sa de muncă, în urma eşuării discuţiilor cu Orange SA şi Iliad SA. Compania vrea să-şi reducă costurile anuale la divizia de telefonie cu 300 milioane de euro până în 2016.

Surse care au dorit să-ţi păstreze anonimatul au declarat pentru Bloomberg că Bouygues vrea să obţină 7-8 miliarde de euro pentru divizia sa de telefonie, cu trei miliarde de euro mai mult decât este dispusă să plătească Iliad.

În 5 aprilie, Vivendi a acceptat să vândă al doilea operator de telefonie mobilă din Franţa, SFR, către Altice, compania holding a miliardarului franco-israelian Patrick Drahi, într-o tranzacţie estimată la peste 17 miliarde de euro, respingând oferta îmbunătăţită a firmei Bouygues SA, ofertă susţinută de Guvernul francez.

Montebourg declara în aprilie că Franţa cere companiilor de telecomunicaţii să se consolideze dincolo de frontierele ţării. Companiei Orange, unde statul deţine 27% din acţiuni, i s-a cerut să profite de alianţele sale din Europa pentru a se consolida în afara Franţei.

Directorul general al Orange, Stephane Richard, a declarat în mod repetat că sectorul telecomunicaţiilor din Europa are nevoie de consolidare, idee susţinută şi de Rene Obermann, şeful Deutsche Telekom AG, cel mai mare operator european de telecomunicaţii.

SURSA: Agerpres