Potrivit cifrelor preliminare publicate joi de Ministerul de Finanţe, Franţa a încheiat anul 2014 cu un deficit bugetar de 85,6 miliarde de euro, cu 3,4 miliarde de euro mai puţin decât nivelul preconizat anterior. În timp ce cheltuielile totale ale statului s-au situat la 364,8 miliarde de euro, cu patru miliarde de euro mai mici decât în 2013, veniturile fiscale au depăşit aşteptările, ajungând la 274,3 miliarde de euro, cu două miliarde de euro mai mult decât se preconiza.
Cifrele definitive urmează să fie publicate în luna martie.

'Este pentru prima dată când controlul şi reducerea cheltuielilor publice au fost puse în practică. La acest moment, situaţia bugetară confirmă previziunile noastre referitoare la un deficit de 4,4% din PIB în 2014', a estimat ministrul francez de Finanţe, Michel Sapin.

Guvernul de la Paris speră să reducă deficitul general la 4,4% din PIB în 2014 şi la 4,1% din PIB în acest an, graţie unor economii la buget de 21 de miliarde de euro, dintre care 7,7 miliarde de euro ar urma să vină de la bugetul de stat.

Rezultatele peste aşteptări pentru 2014 ar putea să ofere Parisului o anumită marjă de manevră, în condiţiile în care intenţionează să ceară oficialilor de la Bruxelles mai mult timp pentru a-şi reduce deficitul sub pragul de 3% din PIB prevăzut în Pactul de stabilitate şi creştere.

SURSA: Agerpres

Te-ar putea interesa și: