Starea de urgenţă permite autorităţilor "să interzică circulaţia persoanelor sau a vehiculelor", să instituie "zone de protecţie sau de securitate unde staţionarea persoanelor este reglementată" şi să interzică staţionarea într-o zonă geografică "a tuturor persoanelor care încearcă, în orice mod, să împiedice acţiunea puterii publice", potrivit legii din 1955 care a creat-o. 

Preşedintele François Hollande a anunţat "închiderea frontierelor", dar Ministerul francez de Externe a precizat ulterior că la graniţele terestre "vor fi efectuate controale la punctele de trecere a frontierei rutiere, feroviare, maritime şi aeroportuare". 

"Aeroporturile vor continua să funcţioneze. Legăturile aeriene şi feroviare sunt asigurate", a adăugat Quai d'Orsay. 

Starea de urgenţă permite, de asemenea, ministrului de interne să aresteze la domiciliu orice persoană "a cărei activitate se dovedeşte periculoasă pentru securitatea şi ordinea publică". 

Autorităţile pot ordona închiderea provizorie a "sălilor de spectacole, magazinelor de băuturi şi a locurilor de întrunire de orice natură" şi să interzică "reuniunile de natură să provoace sau să întreţină dezordinea".

De asemenea, le pot ordona proprietarilor "să îşi predea armele". 

Decretul care introduce starea de urgenţă poate permite "percheziţii la domiciliu ziua şi noaptea", precum şi măsuri pentru asigurarea controlului presei" şi celorlalte media. 

Autorităţile au mai anunţat închiderea, sâmbătă, a tuturor instituţiilor de învăţământ din regiunea Parisului şi anularea excursiilor şcolare în acest week-end în Franţa. 

Starea de urgenţă este declarată în şedinţă de guvern. Prelungirea sa mai mult de 12 zile poate fi autorizată numai printr-o lege votată de parlament. Legea care autorizează prelungirea stării de urgenţă stabileşte durata sa definitivă. 

Introdusă de mai multe ori în timpul Războiului din Algeria, starea de urgenţă a fost ulterior decretată numai de două ori: în 1985, în Noua Caledonie, în cursul violenţelor care au cuprins arhipelagul, şi în 2005, în faţa revoltelor din suburbii. 

În 2005, măsurile care permit starea de urgenţă au fost, în realitate, puţin aplicate: şapte prefecţi au introdus starea de asediu şi în 23 de departamente a fost interzisă vânzarea cu amănuntul a recipientelor care puteau folosi la transportarea carburanţilor şi materialelor inflamabile.