"Totuşi, pe termen lung, acest factor va declanşa o recuperare în ocuparea forței de muncă, în special în sectorul construcțiilor, unde există cerințe pentru acoperirea nevoilor", se arată într-un studiu realizat de Coface.

"Grevele din rafinării vor avea, de asemenea, un dublu impact, și anume vor crea un șoc pe termen scurt, pe de o parte, dar cu un impact pozitiv pe termen mediu, pe de altă parte, stocurile fiind complete pe scară largă, cu scopul de a evita o lipsă și mai acută. În plus, incertitudinea politică din Europa a alimentat volatilitatea pieţei. Cu haosul politic din Spania, referendumul care urmează în Italia și ameninţă Guvernul Renzi şi Brexit-ul, trei dintre principalii parteneri de comerţ ai Franţei sunt în prezent o sursă de risc politic, destabilizând pieţele. Acest factor confirmă că în următoarele trimestre creşterea în Franţa va fi influenţată în principal de piaţa internă, care se va auto-susţine", menționează studiul citat.

Trendul pozitiv este susținut de o scădere constantă a şomajului (care a ajuns sub 10%, conform instuitul de statistică şi confirmat, la nivel internaţional, de Biroul Internaţional al Muncii). Cheltuielile rezultate din consumul privat au crescut semnificativ, în ciuda unui grad de ocupare mai mic în industria hotelieră și a unei încetiniri generale în domeniul serviciilor comerciale.

Rata insolvenţelor continuă să scadă

Insolvenţele corporative rămân pe un trend descrescător în acest an, datorită încetinirii declinului în timpul trimestrului al II-lea. Industria hotelieră şi sectorul transporturi au fost lovite de „uberizarea” economiei, în special în regiunea Ile-de-France.

Această regiune, care cuprinde 21,4% din insolvenţele naţionale, va fi una dintre cele mai greu afectate în 2016, cu o creştere de 5,4% a insolvențelor înregistrate la sfârşitul lunii iulie. O creştere a creditelor noi corporative contribuie la o medie anuală scăzută a ratei, confirmând previziunea de -3,4% pentru 2016.

Datoria corporativă: Franţa este singura ţară europeană majoră unde aceasta este în creştere

Franţa este singura ţară europeană majoră în care nivelul datoriilor corporative are un trend ascendent (+14,8 puncte procentuale între 2008 şi 2016), dar este încă mult sub pragul critic de 90% (68,7%).

Industria agro-alimentară a fost retrogradată la „risc înalt”, iar sectorul auto a fost promovat la  „risc scăzut”

Riscul sectorului francez se stabilizează în primul trimestru

•          Îmbrăcămintea – textilele au fost retrogradate la „risc înalt” în luna mai, confruntându-se cu o creştere a insolvenţelor şi o scădere a marjelor;

•          Insolvenţele au crescut cu 3,2% în industria agro-alimentară. Fermierii au fost afectați de recoltele sărace, în special cultivatorii de cereale, care nu vor vor putea creşte preţurie, pentru că în restul lumii fermierii au beneficiat de un climat blând. Sectorul a fost retrogradat la „risc înalt”;

•          Sectorul auto s-a îmbunătăţit, crescând în vânzări, însă nu a revenit la nivelul dinaintea crizei, deşi este de așteptat să recupeze. Ca atare, sectorul a fost actualizat la „risc scăzut”.