African Minerals, care a fost afectată puternic de focarul de Ebola izbucnit în Africa de Vest şi de scăderea preţurilor la minereul de fier din 2014, a anunţat că Shandong Iron and Steel Group a eliberat banii luni.

Contul restricţionat din Hong Kong, creat iniţial pentru a finanţa extinderea minei din Tonkolili, a fost utilizat şi pentru plata salariilor şi taxelor din luna decembrie, în valoare de aproape 13 mil. dolari. Contul are încă un disponibil de 82,4 mil. dolari.

African Minerals a mai anunţat că încă se află în căutarea unor surse alternative de finanţare şi nu exclude posibilitatea vânzării unei participaţii din proiectul Tonkolili, din care deţine 75%.

Valoarea acţiunilor African Minerals a scăzut cu 95% anul trecut, până când acestea au fost suspendate de la tranzacţionare la sfârşitul lunii noiembrie, în parte, şi din cauza imposibilităţii de rambursare a unui împrumut de 250 mil. dolari.

Compania a anunţat luna trecută faptul că producţia în Sierra Leone va rămâne oprită, iar acţiunile sale vor rămâne suspendate „atâta timp cât persistă o incertitudine fundamentală în situaţia financiară a companiei“.

O anchetă independentă lansată în noiembrie pentru clarificarea situaţiei din Sierra Leone arată că Shandong Iron and Steel vrea să cumpere participaţia African Minerals din cadrul proiectului Tonkolili, iar anchetatorii cred că prin refuzul semnării documentului de eliberare a fondurilor de 102 mil. dolari, African Minerals va fi forţată să le vândă participaţia.

Tocmai pe baza scenariului realizat de acest raport, Frank Timiş este dispus să-şi vândă participaţia oricărei alte companii în afară de Shandong, pentru a restabili încrederea African Minerals pe Bursa de la Londra şi la rândul său va forţa situaţia pentru a elimina compania chineză din parteneriat.

Frank Timiş ocupă poziţia 12 în Top 300 Capital cei mai bogaţi români, cu o avere estimată la 340-360 mi. euro.

Citiţi şi O ţară întreagă, la mâna unui român