Francul ‘este de departe supraevaluat’, afirmă Claude Maurer, economist la Credit Suisse. Potrivit acestuia, diferenţa de dobânzi dintre Elveţia şi Uniunea Europeană le provoacă investitorilor pierderi de aproape 1,5% din venituri pe an, ‘doar pentru a fi siguri că banii lor sunt plasaţi în siguranţă’ în Confederaţie.

‘Singurul motiv real pentru cumpărarea de franci elveţieni este aversiunea la risc’, adaugă acesta.

Acest fenomen, amplificat de criza datoriei publice şi de temerile legate de conjunctura mondială, a dus la creşterea inevitabilă a francului. De la începutul anului, moneda elveţiană a urcat cu 13% faţă de euro şi cu 18% faţă de dolar.

Potrivit lui Jan-Egbert Sturm, directorul Institutului de Cercetare Economică KOF, investitorii îşi plasează banii în franci elveţieni, deoarece celelalte devize ‘riscă pur şi simplu o incapacitate (de plată a datoriei publice) într-un fel saul altul’.

Forţa francului riscă, mai devreme sau mai târziu, să dăuneze economiei elveţiene.

Pe măsură de francul urcă, competitivitatea exportatorilor elveţieni scade. Majoritatea firmelor elveţiene au publicat deja bilanţuri trimestriale afectate de scumpirea francului.

În faţa acestei situaţii, Banca Naţională Elveţiană (BNS, banca centrală) a hotărât miercuri să consolideze rata de politică monetară şi să pună la dispoziţie lichidităţi pentru a opri creşterea francului. Fără prea mult succes, deoarece francul evolua vineri tot la un nivel ridicat de 1,0802 CHF/EUR.

Această măsură riscă să fie insuficientă pentru a reduce presiunea asupra întreprinderilor elveţiene.

‘Dacă situaţia nu se îmbunătăţeşte în Europa, ar putea fi dramatic pentru Elveţia pe termen lung’, a avertizat Arturo Bris, profesor de finanţe la Institutul Internaţional de Management şi Dezvoltare /IMD/ de la Lausanne.

În mod paradoxal, încetinirea economică în Elveţia ar putea duce la slăbirea presiunii asupra francului.

Totuşi, o încetinire conjuncturală nu trebuie să ducă rapid la scăderea francului, care nu îşi va regăsi cursul de acum un an, adică 1,40 CHF/EUR. Deviza eleveţiană riscă chiar să depăşească paritatea cu moneda unică europeană, afirmă experţii.
SURSA: Agerpres