Produsul Intern Brut al Elveţiei a scăzut cu 0,2% în primul trimestru al acestui an comparativ cu trimestrul precedent, după un avans de 0,5% înregistrat în ultimele trei luni ale anului trecut, a informat Secretariatul de Stat pentru Economie (SECO). Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o contracţie de 0,1%.

'În special schimburile comerciale cu bunuri şi servicii au avut o contribuţie negativă', a informat SECO într-un comunicat de presă.

Exporturile elveţiene au scăzut cu 2,3% în primul trimestru, vânzările de produse farmaceutice şi chimice fiind afectate în mod special de francul puternic. Scăderea exporturilor a fost însă contracarată de creşterea consumului privat cu 0,5% precum şi de investiţiile în echipamente.

Acestea sunt primele date statistice care acoperă perioada imediat următoare deciziei Băncii Naţionale a Elveţiei, care la data de 15 ianuarie 2015 a eliminat pragul de 1,20 franci pentru un euro. Eliminarea pragului a dus la aprecierea francului pe pieţele externe, ceea ce a creat probleme pentru exportatori, motorul economiei elveţiene.

Potrivit Fondului Monetar Internaţional, economia Elveţiei va încetini în acest an până la o creştere de 0,75% din cauza evoluţiilor nefavorabile ale cursului de schimb. Guvernul şi Banca Naţională a Elveţiei urmează să dea publicităţii luna viitoare noilor lor estimări revizuite privind evoluţia PIB-ului în acest an. AGERPRES