Fox Romania va aduce cu sine surprize de marca. Surse foarte bine informate sustin ca investitia concernului lui Murdoch a fost foarte atent pregatita, existand doua scenarii, ambele legate de evolutia contextului politic. Astfel, in cazul in care in toamna acestui an PDSR va reveni la guvernare, Fox Romania va renunta sa emita prin satelit si va achizitiona, dupa un anume timp, canalul doi al televiziunii publice. Modelul a fost recent pus in aplicare la Sofia, acolo unde bulgarii au acceptat deja sa incredinteze destinele fostului lor canal secund al televiziunii publice concernului lui Murdoch.
In cazul in care partidul condus de Ion Iliescu va pierde alegerile generale, atunci Fox Romania va cumpara licenta postului Atomic TV. Consultantii lui Rupert Murdoch privind piata romaneasca ar fi, sustin aceleasi surse, fratii Paunescu. Se stie, in prezent, ca Mircea Sorin Moldovan, actualul presedinte al Consiliului National al Audiovizualului, (unde a fost propus acum patru ani de PDSR), a primit propunerea de a deveni directorul noului canal de televiziune. Moldovan recunoaste ca au existat contacte in acest sens, dar refuza sa discute despre acest subiect. „Imi doresc ca, in cazul in care dupa 10 iulie a.c. imi voi incheia activitatea la CNA, sa lucrez intr-o televiziune. Am mai multe propuneri, inclusiv de la televiziunile centrale bucurestene care opereaza deja, spune Moldovan. Fostul director al SOTI TV sustine ca, in varianta in care se va angaja intr-o televiziune, va lua cu sine si o serie de profesionisti pe care-i cunoaste de ceva timp si impreuna cu care va constitui o echipa redutabila. „Investitia lui Murdoch mi se pare un lucru benefic pentru Romania”, adauga Moldovan, care nu ezita sa declare ca atunci cand va sosi momentul, canalul doi al televiziunii publice e bine sa fie privatizat. Fox Romania va incepe sa emita, cel mai probabil, potrivit lui Eugen Ovidiu Chirovici – directorul departamentului de stiri – Talk-Show si inca redactor-sef adjunct la „Curierul National”, in luna decembrie, urmand sa aiba circa 150 de angajati cu carte de munca si vreo 20 de colaboratori. Investitia concernului lui Rupert Murdoch, News Corporation, in Romania se va intinde pe zece ani.
In primii doi ani, valoarea investitiei va fi de peste 16, 5 milioane de dolari, din care in 2000 vor fi alocate peste zece milioane. Structura programelor va pune accentul pe productii proprii, cifrate la 41% din total. Dintre acestea, 27% vor fi emisiuni informative, productiile educative, culturale si religioase – 23%, in timp ce programele de divertisment au alocate doar 9,6%.
Eurosport va avea un concurent serios
De remarcat ca daca jocurile si concursurile nu se vor regasi in grila noului post, filmele se vor bucura de partea leului, cu cele 39 de procente puse la dispozitie. Patronii postului, compania New TV Romania BV, persoana juridica cu sediul in Olanda, si-au facut calcule si in privinta profitului. In primul an se mizeaza pe atragerea a 3,9 milioane de dolari, in timp ce in urmatorii doi ani cifrele sunt in crestere: 4,1 si respectiv 7,3 milioane de dolari. Tehnica de ultima ora cu care Fox Romania va fi dotata ii va permite transmisii de exceptie pentru actuala configuratie a audiovizualului romanesc, la doar trei – cinci minute de la producerea evenimentului, indiferent de zona tarii in care va avea loc.
Adrian Sarbu, directorul general al companiei Mediapro pregateste, la randu-i, o abila lovitura: lansarea, chiar in aceasta toamna, a postului Pro Sport TV, un rival care nu va trebui deloc ignorat de conducerea Eurosport. Termenul initial la care se anuntase lansarea in eter a noului post era luna februarie a anului 2001. Canalul va putea fi receptionat prin cablu si va trasmite 98 ore saptamanal. Pentru inceput, emisiunile vor fi difuzate in intervalul orar 10.00 – 24.00. Pro Sport TV va emite pe satelitul Eutelsat Hot Bird 3, la fel ca si Pro TV, Acasa si Pro TV International. El va difuza fotbal din cele mai puternice campionate europene, Formula 1, baschet – NBA, partidele de fotbal din UEFA Champions League, tenis, rugby, precum si cele mai spectaculoase competitii din domeniul artelor martiale. Investitia in Pro Sport TV se cifreaza la 26 miliarde de lei, in conditiile in care sediul sau va fi tot in Bd. Pache Protopopescu, iar numarul angajatilor cu carte de munca nu va depasi 20. In acest an, veniturile estimate, care se vor realiza in principal din publicitate, se ridica la 1,2 miliarde lei, in timp ce in intervalul 2001-2003 ele vor creste de la 2,9 miliarde la 3,4 miliarde lei. In conditiile in care postul va fi pus la dispozitia cablistilor gratuit, Pro Sport TV va deveni o oferta mai mult decat tentanta, intrucat patronii acestor retele s-au plans de multe ori de tariful ridicat cerut de cei de la Eurosport pentru retransmiterea programelor sale in limba romana. Doina Stanescu, director editorial la Eurosport, crede insa ca „orice concurent e un stimulent de a fi mai bun”. „Ma bucur ca prin aparitia Pro Sport TV telespectatorul roman va avea posibilitatea de a alege, pentru ca posturile romanesti importante nu au foarte mult timp alocat emisiunilor sportive. Nu cred insa ca audienta noastra va scadea. Sigur, curiozitatea va exista”, admite cunoscutul comentator al partidelor de tenis. Doina Stanescu conchide insa, pe un ton optimist: „Nu cred ca se va renunta la preluarea Eurosportului si la scoaterea sa din pachetul oferit clientilor, fiindca produsul pe care-l oferim e unul de cea mai buna calitate”.