Procuratura din Milano îi acuză pe cei 20 ‘de a fi construit, prin mai multe acţiuni executive cu aceeaşi intenţie penală, în colaborare şi de comun acord între ei, cu scopul de a face evaziune privind impozitele pe venituri şi provocând o pagubă patrimonială de o gravitate considerabilă, o structură complexă şi artificială, predeterminată la fiecare nivel, astfel încât să nu provoace niciun risc economic sau financiar, având doar obiectivul de a genera, sub profilul contabilităţii, venituri sub formă de dobânzi, care însă în mod abil prevedeau dividende”, se arată în actul acuzării citat de Corriere della Sera.

Judecătorul pentru audieri preliminare din Milano, Anna Laura Marchiondelli, a trimis în judecată 16 manageri ai Unicredit precum şi trei ai Barclays, relevă La Repubblica. Potrivit procuraturii din Milano, Unicredit şi banca britanică ar fi comis o evaziune fiscală de proporţii de 245 milioane, printr-o serie de operaţiuni cu societăţi britanice şi luxemburgheze, ascunzând profiturile şi făcându-le să figureze ca dividende pentru a plăti o rată mai scăzută.

Printre foştii maganeri ai Unicredit acuzaţi se numără şi Patrizio Braccioni şi Ranieri De Marchis, respectiv responsabili de zona afaceri fiscale şi conducerea financiară a institutului de credit.

Profumo, la fel ca ceilalţi 19 anchetaţi, este acuzat de fraudă fiscală şi obstrucţionarea activităţii investigative, iar prima audiere va avea loc la 1 octombrie, în faţa judecătorilor celei de-a doua secţii penale a Tribunalului din Milano.

Ancheta a examinat comportamentul între 2004 şi 2009 al celor mai mari instituţii italiene care, navigând între norme şi vizând obligaţiuni guvernamentale ale ţărilor emergente au conceput operaţiuni structurate care, potrivit acuzaţiilor au obţinut venituri în afara Italiei, ţară ce are cea mai mare rată din Europa de impozitare a companiilor. Economiile fiscale ale băncilor au fost de câteva miliarde de euro, dar Agenţia de impozite şi taxe a trimis notificări şi controale.

Ancheta Brontos a demarat după ce procurorul din Milano Alfredo Robledo a vizat o serie de operaţiuni care ar fi permis Unicredit să plătească mai puţine impozite în perioada 2007-2009.

Judecătorul pentru audieri preliminare a respins cererea apărării, care a ridicat problema competenţei teritoriale, cerând ca procesul să se mute la Roma, Bologna sau Verona, unde îşi au sediile societăţile care au realizat operaţiunile, precizează Corriere della Sera.

În opinia magistraţilor, operaţiunile nu au avut ‘nicio valenţă economică autonomă’, ci au servit ‘numai pentru a obţine un avantaj fiscal ilicit”.
”Aştept încrezător şi nerăbdător judecata publică, fiind convins de corectitudinea fiecărei acţiuni a mea, care nu va putea fi prin urmare decât să fie recunoscută ca atare. În acest fel se va pune capăt şi prejudiciilor aduse reputaţiei mele, pe care le sufăr pe nedrept’, a comentat Profumo.
Pe bursa din Milano, acţiunile UniCredit avansau uşor, cu 0,46%, până la 2,62 euro, nivel la care capitalizarea băncii era de 14,47 miliarde euro. Practic, acţiunile UniCredit se tranzacţionează în zona minimului istoric, de 2,20 euro, atins în ianuarie. Comparativ cu acum un an, când preţul era de 10,29 euro, acţiunile băncii au pierdut aproape trei sferturi din valoare.