Ford a început să producă maşini în Australia încă din 1925 şi este al treilea mare producător auto din această ţară. Anul trecut, Ford a produs în Australia 37.000 de vehicule şi are aici peste 3.000 de angajaţi.

Compania americană va închide fabrica de motoare din Geelong şi cea de asamblare a vehiculelor din Broadmeadows, ambele situate în statul Victoria, şi va concedia 1.200 de oameni, a anunţat şeful Ford Australia, Bob Graziano. Ford este afectată de aprecierea dolarului australian, a scăderii vânzărilor şi a costurilor de producţie ridicate în Australia.

‘Costurile noastre sunt duble faţă de Europa şi de aproape patru ori mai mari decât în Asia. Producerea de maşini în Australia nu mai este viabilă pentru Ford’, a declarat Graziano.

Ford a înregistrat în Australia pierderi după taxe de 141 milioane de dolari australieni (136 milioane de dolari SUA) în anul financiar 2012, după pierderi de 290 milioane de dolari australieni în 2011. Aproximativ 1.500 de angajaţi, inclusiv dealeri şi persoane care lucrează pentru dezvoltarea producţiei, vor continua să lucreze pentru Ford după închiderea fabricilor, în octombrie 2016.

După anunţul Ford, premierul australian Julia Gillard a declarat că prioritatea Guvernului o reprezintă sprijinirea muncitorilor afectaţi de închiderea fabricilor.

Banca Centrală a Australiei estimează că economia va înregistra anul acesta un avans de 2,5%, urmând ca anul viitor creşterea să se accelereze. Rata şomajului va urca uşor, la 5,75%.

În industria auto din Australia lucrează aproximativ 60.000 de persoane.

În România, Ford Motor a început anul trecut producţia de serie a noului model de automobile Ford B-Max la fabrica din Craiova. Noua fabrică de producţie a vehiculelor de la Craiova este rezultatul unei investiţii de peste 500 de milioane de euro (aproape 650 milioane de dolari) efectuate de Ford.

SURSA: Agerpres