Compania Ford România a câştigat, la prima instanţă, procesul intentat de autorităţile locale din comuna Cârcea (Dolj), care au solicitat producătorului american să plătească taxele la bugetul local, însă primarul localităţii spune că va ataca decizia şi că va ajunge la CEDO dacă va fi cazul.

Proces început în martie

La sfârşitul lunii martie, Consiliul Local Cârcea a dat în judecată producătorul american şi a cerut ca acesta să-şi plătească taxele şi impozitele la bugetul local al comunei, susţinând că fabrica Ford se află pe teritoriul administrativ al localităţii Cârcea, şi nu al municipiului Craiova, aşa cum spune primarul Antonie Solomon.

În 8 iulie, magistraţii Tribunalului Dolj au respins demersul juridic al Consiliului Local Cârcea, apreciind că acţiunea este formulată “de o persoană fără calitate procesual activă”.

“Am pierdut la Tribunalul Dolj. Am făcut o acţiune în numele Consiliului Local, dar mi s-a spus că este mai bine să facem o acţiune în numele primarului”, a declarat, miercuri, primarul Valerică Pupăză.

La o zi după decizia instanţei, în 9 iulie, compania Ford este dată în judecată pentru a doua oară, de această dată de către “comuna Cârcea, prin primar”, care solicită achitarea taxelor şi impozitelor către bugetul local.

Şi de această dată magistraţii Tribunalului Dolj au respins, în 24 noiembrie, acţiunea primarului Valerică Pupăză, compania Ford urmând să plătească taxele şi impozitele locale la Craiova.

“Respinge excepţia lipsei calităţii procesual pasive a pârâtei SC Ford România SA, admite excepţia autorităţii de lucru judecat. Respinge acţiunea”, se arată în încheierea din 24 noiembrie a magistraţilor de la Tribunalul Dolj.

Primarul Cârcea vrea să apeleze la CEDO

Primarul localităţii Cârcea spune însă că va ataca această decizie la Curtea de Apel, iar dacă va pierde şi aici se va adresa CEDO.

În cele două acţiuni împotriva companiei Ford, municipalitatea craioveană, prin primarul Antonie Solomon, a făcut cereri de a intra în proces în calitate de intervenient.

“În instanţă Craiova a venit cu o hotărâre din 1999, când s-a judecat cu comuna Coşoveni pentru vechea fabrică Daewoo. De atunci s-au schimbat multe. În 2004 s-a format comuna noastră, Cârcea, care s-a desprins din comuna Coşoveni. În legea din 2004 s-a stipulat clar graniţele comunei Cârcea, iar fabrica Ford se găseşte în graniţele administrative ale comunei noastre. Eu nu voi renunţa la un drept pe care-l avem. Vom merge până în pânzele albe, chiar şi la CEDO dacă va fi nevoie. Noi am adus în instanţă zece probe că Ford se găseşte pe teritoriul administrativ al comunei Cârcea, în timp ce Craiova nu vine cu nicio probă”, a mai spus primarul comunei Cârcea.

Primarul din Cârcea anunţa încă din vara anului 2008 că va acţiona în judecată compania Ford dacă nu va plăti taxele şi impozitele la bugetul local al comunei. Valerică Pupăză estima dublarea bugetului local în cazul în care Ford şi-ar achita dările la stat către Cârcea.

SURSA: Mediafax