Mesajul momentului din partea Gabrielei Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Şanse.

Fonduri europene pentru proiectele Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Şanse

Marţi, 19 aprilie, Gabriela Firea a avut o întâlnire de lucru pe tema proiectelor pentru copii, tineri și egalitate de șanse, ce pot fi începute sau finalizate cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile.

Doar pentru tineri avem în lucru 20 proiecte în valoare totală de 10 milioane de euro, jumătate din fonduri fiind nerambursabile, a scris ministrul Familiei pe pagina sa de Facebook.

„Fondurile europene nerambursabile sunt o șansă de care trebuie să profităm la maximum. Sunt bani pe care-i avem la îndemână pentru a dezvolta proiecte pentru copii, tineri și egalitate de șanse.

Avem tot sprijinul Guvernului României pentru a continua proiectele începute, pentru a le finaliza pe cele aflate într-un stadiu avansat, dar și pentru a începe altele noi.

Am avut o întâlnire de lucru împreună cu secretarul de stat Roxana Mînzatu, numită de curând la conducerea Departamentului pentru evaluare integrată și monitorizarea programelor finanțate din fonduri publice și europene, în subordinea primului-ministru, fost ministru PSD al fondurilor europene.

La întâlnire au participat Doina Pârcălabu, secretar de stat, Elena Tudor, președinte ANPDCA, Luminița Popescu, președinte ANES și colegii mei din minister.

Analizăm împreună cu specialiștii în fonduri europene stadiul și evoluția a peste de proiecte cu fonduri europene. Doar pentru tineri avem în lucru 20 proiecte în valoare totală de 10 milioane de euro, jumătate din fonduri fiind nerambursabile”, se arată în mesajul postat de Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Şanse, marţi după-amiază.

Măsurile concrete din pachetul „Sprijin pentru România”

Recent, Gabriela Firea scria, într-un alt mesaj, despre „primele măsuri concrete pentru a le oferi o viață mai bună copiilor aflați în grija statului”.

„Luăm primele măsuri concrete pentru a le oferi o viață mai bună copiilor aflați în grija statului.

📍Peste 47.000 de copii din sistemul de protecție specială vor beneficia de măsurile reunite în pachetul “Sprijin pentru România”.

🆙 Majorăm sumele acordate de către stat pentru creșterea și îngrijirea acestor copii care au rămas la fel din anul 2014.

🤗 M-am bucurat să duc aceste vești la Valea Plopului, acolo unde părintele Nicolae Tănase are grijă de sute de copii, mulți dintre ei din sistemul de protecție a statului, în colaborare cu DGASPC Prahova. 🏠 În centrul social al Asociației Pro Vita “Sfântul Brâncoveanu” sunt îngrijiți în case de tip familial copii români 🇹🇩, iar de la începutul lunii martie au ajuns aici și copii refugiați din Ucraina 🇺🇦, tot din sistemul de protecție.

🎊 Am avut bucuria de a o sărbători, împreună cu părintele Tănase și personalul centrului, pe Greta, o tânără refugiată din Ucraina 🔵🟡 care a împlinit 18 ani. A fost o zi de naștere specială, departe de țara natală, dar am văzut fericirea din ochii ei. 😊 La fel cum i-am văzut bucuroși pe toți copiii cărora le-am câte dus un mic dar.

👏🏻 Un ajutor mai însemnat vine de Guvernul României: ⬆️ majorăm toate sumelor pe care statul le plătește pentru creșterea acestor copii din centrele sociale.

✅ Majorăm alocația zilnică de hrană de la 12 lei/zi la 1️⃣6️⃣ lei/zi, pentru copiii până în 3 ani, protejați în centre, și pentru copiii din centrele de zi.

✅ Majorăm alocația zilnică de hrană de la 16,6 lei/zi la 2️⃣2️⃣ lei/zi, pentru copiii între 3 și 26 de ani, aflați în centre de protecție.

✅ Mărim de 5 ori, până la 1️⃣5️⃣0️⃣ de lei/lună, suma pentru nevoile personale ale copiilor din centre. Sunt banii de buzunar pe care copiii îi primesc în familii, pentru un suc sau ceva doar al lor. Pentru copiii din centre, statul reprezintă familia!

✅ Sumele acordate de stat pentru îmbrăcămintea, încălțămintea, jucăriile, rechizitele sau obiecte de igienă fiecărui copil din sistemul de protecție cresc cu aproape 60%! Până acum, pentru un copil între 7 și 14 ani suma anuală era 611 lei. După majorare, pentru același copil statul plătește 9️⃣6️⃣8️⃣ de lei/an.

✅ Se majorează cu peste 4️⃣0️⃣% alocația lunară de plasament a copiilor, inclusiv a celor cu dizabilități. Pentru un copil aflat în plasament, statul plătește acum 630 de lei, iar după majorare suma ajunge la 9️⃣0️⃣0️⃣ de lei lunar. Pentru un copil cu dizabilități, alocația se mărește la 1️⃣3️⃣5️⃣0️⃣ de lei lunar.

📑 Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse are deja în lucru proiectul de hotărâre, iar în zilele următoare va intra pe circuitul de avizare. 👍🏻”, a scris Gabriela Firea pe pagina sa de socializare pe 13 aprilie.