„Am să prezint problema pentru care am primit invitaţie şi anume situaţia Fondului Suveran care este în curs de constituire, mai bine zis în facerile constituirii, că durează ceva. După cum ştiţi, cadrul general al fondurilor suverane de dezvoltare şi de investiţii este dat de ordonanţa 100/2019, dată de Guvernul Dăncilă. Guvernul actual a mers pe această ordonanţă, deci nu a modificat nicio virgulă în această ordonanţă.

Aşadar, vom ieşi cu hotărârea de guvern care va pune în executare ordonanţa de urgenţă 100 în sensul de a se crea un fond de investiţii. În hotărâre se va spune de dezvoltare şi de investiţii pentru că se pare că cele două activităţi ar fi obligatorii a se face împreună, dar intenţia acestui Guvern este de face un fond de investiţii şi nu un fond de dezvoltare. Mai ales că există discuţii inclusiv publice despre o bancă de dezvoltare, care s-ar crea în paralel cu acest fond.

Drept urmare, acest fond se va concentra pe investiţii, va fi un fond de tip private equity. Aşadar, îşi propune să dobândească în special prin subscripţie participări de capital sau social la companii de tip închis, nelistate”, a spus Sebastian Bodu, la conferinţa „Piaţa de capital în timpul pandemiei COVID-19 – Prejudicii şi oportunităţi”.

Cum se va face activitatea fondului

Prima va fi aceea de fond unde, împreună cu parteneri instituţionali internaţionali, vor fi puse la dispoziţie sume de bani care să fie investite de actuale fonduri de tip private equity cu capital privat în IMM-uri. A doua linie a acestui fond va fi de investiţii directe.

Sebastian Bodu a afirmat că membrii directoratului şi ai comitetului de supraveghere vor fi aleşi după criterii foarte dure, precum experienţă în activitatea de private equity sau experienţă în conducerea şi administrarea unor societăţi foarte mari, masterat sau doctorat în economie.

„Acest fond se vrea a se porni cât mai repede. Eu intuiesc că în aproximativ trei săptămâni va fi publicată hotărârea în Monitorul Oficial şi mai departe bineînţeles că activitatea sa va fi monitorizată. Încă o informaţie tehnică. Acest fond se vrea a se constitui chiar în cadrul Guvernului, deci nu sub autoritatea unui minister, ci chiar sub autoritatea Guvernului, prin SGG”, a precizat Sebastian Bodu.