Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM a aprobat toate dosarele restante, în momentul de faţă fiind în lucru doar „dosarele curente”, au declarat pentru capital.ro oficiali ai instituţiei.

Una dintre cele mai mari probleme ale programului „Prima Casă” a constituit-o întârzierea aprobării dosarelor de creditare de către Fondul de Garantare, termenul iniţial de cinci zile, prevăzut de legislaţie, fiind depăşit cu mult.

Se ajunsese în situaţia paradoxală ca numărul dosarelor cu probleme să-l depăşească pe cel al dosarelor aprobate. Programul intrase, practic, într-un blocaj. Tot mai multe dosare ajungeau la Fondul de Garantare şi tot mai multe erau returante băncilor.

În condiţiile în care unii solicitanţi riscau să piardă banii plătiţi ca avans la semnarea antecontractelor, programul s-ar fi putut transforma într-o pată de imagine pentru Guvern- instituţia care l-a iniţiat. Iritat de acest fapt, premierul Emil Boc i-a adresat un ultimatum preşedintelui Fondului de Garantare, Aurel Şarament, dându-i termen de o săptămână să rezolve problema, care expira azi. Surse bine informate au declarat pentru capital.ro că Şarament şi-a amânat chiar internarea în spital pentru a da seamă premierului.

Termenul-limită impus de şeful Executivului expiră astăzi, Fondul de Garantare reuşind să rezolve toate restanţele.

„Nu mai avem niciun dosar restant, în momentul de faţă (aseară – n.r.) fiind aprobate toate”, a dezvăluit pentru capital.ro Vasile Coman, directorul executiv coordonator al Fondului de Garantare.

Potrivit ultimelor date oficiale, la două luni de la demararea programului „Prima Casă”, au fost aprobate 2.253 de dosare, alte 303 fiind în procesare. Fondul de Garantare anunţase marţi că numărul de dosare aprobate se ridica la 1.950.

„Au plecat (la bănci, n.r.) încă 253 de dosare din cele 656 aflate în procesare la date de 14 septembrie, dar încă nu avem situaţia exactă a intrărilor. Încă procesăm aceste date”, a declarat pentru capital.ro Stela Alexandru, consilier marketing în cadrul FNGCIMM.

Cu toate acestea, din unele reactii primite se poate spune că este posibil ca nu toate dosarele să fie rezolvate. Fie comunicarea Fond-bancă nu e chiar cea mai bună, fie comunicarea bancă-client, fie pur şi simplu mai sunt restanţe.