Fondul cu sediul în Los Angeles a subscris la emisiunea record de acţiuni, în valoare de 13 miliarde de euro, ceea ce sprijină strategia noului director general, francezul Jean-Pierre Mustier, de relansare a UniCredit.

Reprezentanţii UniCredit şi Capital Research nu au comentat informaţia.

Înainte de lansarea emisiunii de acţiuni, Capital Research deţinea 6,7% din UniCredit şi conform calculelor Reuters, ar fi trebui să investească peste un miliard de euro pentru a-şi majora participaţia peste 8%.

Directorul general al UniCredit a declarat că principalii acţionari au participat la operaţiunea de majorare a capitalului.

Operaţiunea de majorare a capitalului a fost subscrisă în proporţie de 99,8%, se arată într-un recent comunicat al băncii italiene. Operaţiunea va rămâne deschisă până la data de 10 martie pentru drepturile non exercitate.

Succesul celei mai mari emisiuni de acţiuni din Italia marchează un pas important în eforturile autorităţilor de a restabili încrederea în sistemul bancar, afectat de credite neperformante evaluate la 356 de miliarde de euro, echivalentul unei cincimi din PIB.

Fondurile obţinute de UniCredit în urma emisiunii de acţiuni vor ajuta la scoaterea din bilanţ a unor credite neperformante în valoare de 17,7 miliarde de euro. Banca speră că astfel îşi va majora profiturile şi dividendele până în 2019.

UniCredit este singura bancă italiană de importanţă sistemică, dar indicele său de adecvare a capitalului este mult în urma rivalelor sale, chiar dacă de la criza financiară a obţinut 14,5 miliarde de euro după trei emisiuni succesive de acţiuni.

De asemenea, până în 2019, UniCredit SpA va concedia încă 6.500 de angajaţi, pentru a-şi reduce costurile anuale cu 1,7 miliarde de euro, iar pentru acest an nu va plăti dividende.

UniCredit este prezentă în 17 ţări din lume, cu peste 8.500 de sucursale şi 147.000 de angajaţi. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale. În România, UniCredit Bank Austria, divizie a grupului bancar italian UniCredit, şi-a majorat participaţia pe care o deţine la UniCredit Ţiriac Bank, de la 50,5% până la 95,6% din acţiuni, prin preluarea pachetului de 45% deţinut de omul de afaceri Ion Ţiriac. AGERPRES