Impulsionarea perspectivelor de creştere pe termen mediu mai presupune şi continuarea eforturilor de încurajare a unei mai mari participări pe piaţa muncii, se arată în documentul citat. Potrivit acestuia, accentul ar trebui pus pe tineri, pe cei cu calificare slabă şi pe femei, categorii în rândul cărora participarea pe piaţa formală a muncii este mult sub nivelul mediei UE.

Printre măsurile recomandate se numără implementarea noilor programe de pregătire vocaţională, menţinerea competitivităţii salariale pentru cei cu salarii mici prin intermediul unor majorări moderate ale salariului minim şi prin reducerea în continuare a taxării muncii pentru categoriile cu venituri mici prin măsuri ţintite, finanţate preferabil prin măsuri de lărgire a bazei, se mai arată în declaraţia de Final pentru Misiunea referitoare la Articolul IV din 2015.

Echipe ale Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Comisiei Europene (CE) au vizitat Bucureştiul în perioada 27 ianuarie – 10 februarie 2015 pentru a continua discuţiile privind cea de a treia misiune de revizie în cadrul Acordului Stand-By de tip precaut cu FMI şi primei misiuni de revizie în cadrul programului pentru balanţa de plăţi de tip precaut al României cu Uniunea Europeană.

Misiunile sunt efectuate ca parte a consultărilor periodice (de regulă anuale) în baza Articolului IV din Statutul FMI, în contextul unei solicitări de utilizare a resurselor FMI (împrumut de la FMI), ca parte a discuţiilor programelor aflate sub monitorizarea experţilor sau ca parte a altor forme de monitorizare de către experţi a evoluţiilor economice. (Sursa: Agerpres)