Fondul Monetar Internaţional va deschide un birou la Atena, însărcinat să urmărească punerea în funcţiune a programului de austeritate al guvernului grec, a anunţat vineri un responsabil al FMI, transmite AFP.

“Biroul va fi operaţional la Atena”, a declarat Poul Thomsen, director adjunct al FMI pentru Europa. “Rolul său va fi să colecteze informaţii, să analizeze şi să discute cu guvernul grec”, a adăugat el.

Într-un interviu apărut vineri în cotidianul francez Le Monde, Thomsen a exclus posibilitatea restructurării imensei datorii a Greciei, care va ajunge la 133,2% din PIB în 2010, de la 115,1% în 2009.

Restructurarea datoriei “nu este o opţiune pentru guvernul grec, iar pieţele sunt pe cale să înţeleagă că nici nu se pune problema”.

„Problema Greciei nu este atât amploarea datoriei, cât lipsa de competitivitate. Iar principala provocare este să reuşim să stimulăm creşterea, să creăm locuri de muncă şi să fim competitivi în cadrul zonei euro”, a adăugat el.

Pentru Thomsen, “când ţara va realiza reforme structurale, vom vedea că povara datoriei va scădea semnificativ”.

Thomsen conduce un grup de experţi ai UE, FMI şi ai Băncii Centrale Europene (BCE), însărcinat cu evaluarea aplicării măsurilor de austeritate adoptate de guvernul socialist grec în mai, în schimbul unui împrumut de 110 miliarde de euro pe trei ani, din partea ţărilor din zona euro şi FMI, din care a fost vărsată o primă tranşă.

Acest grup a încheiat joi o vizită de două săptămâni la Atena, afirmând că economia ţării a efectuat “progrese considerabile”.