Guvernul spaniol s-a angajat să demareze un vast program de austeritate în ideea de a reduce deficitul public la 4,5% din PIB în acest an, după ce l-a redus deja până la 6,7% din PIB în 2012 de la 9,4% din PIB în 2011.

‘Spania a adoptat măsuri importante pentru a face faţă provocărilor economice. Însă recesiunea se agravează, rata şomajului este ridicată, iar condiţiile financiare rămân fragile’, a apreciat purtătorul de cuvânt al FMI, William Murray, într-o conferinţă de presă. ‘Restabilirea creşterii economice va necesita o reducere graduală a consolidării fiscale împreună cu implementarea de reforme structurale care să genereze locuri de muncă şi să crească încrederea’, a adăugat Murray.

În trimestrul patru 2012, Spania a intrat şi mai mult în recesiune, cu un recul al PIB de 0,8% comparativ cu trimestrul precedent. În plus, în luna februarie numărul şomerilor a depăşit pentru prima dată pragul de cinci milioane de persoane. Potrivit cifrelor oficiale, rata şomajului în Spania a ajuns la 26% din populaţia activă.

FMI şi-a revizuit recent doctrina admiţând că a subestimat efectele măsurilor de austeritate asupra creşterii economice în zona euro.

SURSA: Agerpres