"Suntem aproape la finalul vizitei, după cum ştiţi, este o vizită tehnică, de început, şi adevărata evaluare va fi în următorul an, dar este o oportunitate bună pentru a schimba puncte de vedere cu privire la stadiul la care ne aflăm şi la modul în care putem continua. Principala provocare acum este să ne îndreptăm de la austeritate şi stabilitate macroeconomică spre creştere şi crearea de locuri de muncă. Este aproape o lege a fizicii că dacă nu faci nimic, nimic nu se va întâmpla", a spus Erik de Vrijer.

El a subliniat că pentru România este o perioadă importantă pentru a începe să se gândească la modul cum să facă din programul cu FMI unul de succes şi mai ales cum să transforme economia ţării în una de succes şi cum să se ajungă la creştere economică.

Preşedintele Traian Băsescu a primit miercuri, la Palatul Cotroceni, delegaţia comună a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

O delegaţie a Fondului Monetar Internaţional condusă de Erik de Vrijer se află de săptămâna trecută la Bucureşti pentru a discuta cu autorităţile române despre recentele evoluţii economice, politica fiscală şi monetară şi progresele făcute în reformele structurale, vizita urmând să se încheie pe 14 noiembrie.

Boardul FMI a aprobat, la sfârşitul lunii septembrie, cea de-a şasea revizuire a acordului preventiv cu România, în urma căreia a disponibilizat o nouă tranşă, în valoare de 430 milioane DST (drepturi speciale de tragere), echivalentul a 519,2 milioane euro (663,1 milioane dolari).

În urma disponibilizării noii tranşe din acordul de supraveghere preventivă încheiat cu FMI, resursele la dispoziţia României se ridică la 2,64 miliarde DST (3,2 miliarde euro şi 4,1 miliarde dolari). Valoarea totală a acordului este de 3,6 miliarde de euro.

Acordul dintre România şi FMI a început la 31 martie 2011 şi este unul de tip preventiv, ridicându-se la 3,1 miliarde DST (3,6 miliarde de euro), reprezentând aproximativ 300% din cota pe care România o are la Fond.
Sursa: Agerpres
Citeşte şi: Traian Băsescu, delegaţiei FMI: "Ştiu că aveţi unele nemulţumiri, şi eu sunt în aceeaşi situaţie"